Műanyag ablak gyakori kérdések

Sok olyan kérdést kapunk ügyfeleinktől és megrendelőinktől, ami többször felmerül másokban is. Összegyűjtöttük a legfontosabb és leggyakoribb kérdéseket ebben a cikkben, hogy mindenki könnyen megtalálja a választ.

Jók a műanyag ablakok?

A műanyag ablakok tartósak és nem színeződnek el, szemben a fából gyártott ablakokkal. Idővel a fa megvetemedhet, veszíthet a mechanikai szilárdságából és egyszerűen széteshet. A műanyag ablakok rendkívül hosszú élettartammal és nagy vetemedésállósággal rendelkeznek. A modern műanyag ablakok tetszőleges színben rendelhetők.

Hogyan előzhetem meg a műanyag ablakok beragadását?

Vigyen fel szilikont egy spray segítségével az ablakok valamennyi záródási felületére. A szilikon spray biztonságos a gumi, műanyag és fém esetében. Ezt a karbantartást minden műanyag nyílászáró tulajdonosnak érdemes elvégeznie félévente.

Hány évig őrzik meg kiváló tulajdonságaikat a műanyag ablakok?

Kb. 20-25 évig. Jellemzően 20-25 évig tartják meg mechanikai stabilitásukat, színüket és hő-, illetve hangszigetelő képességüket. Ez a nyílászáró minőségétől és a karbantartástól függően akár 35 évre is kitolódhat. Ez az időtartam jó minőségű, pl. Rehau vagy Kömmerling ablakok esetében érvényes.

Toktoldó felszerelése

Műanyag ablakhoz a toktoldót úgy lehet rögzíteni, hogy át kell fúrni az ablaktokot a rápattintott toktoldóval együtt, és a kettőt együtt kell a falhoz rögzíteni.

Fa vagy műanyag ablak?

A műanyag ablakok tartósabbak, jobban tartják a színüket és kevésbé vetemednek. A fa ablakokat jobban kiszívja a nap, és az eső, szél hatására megfakulnak, elveszítik az eredeti színüket, rendszeres karbantartást, festést igényelnek.

Műanyag ablak páramentesítő

A párásodás oka a lakásban adódhat mosásból, konyhai főzésből, szobanövények miatt és ember által kilélegzett levegőből. Van megoldás: ez a szellőztetéssel történő légbeeresztés!
Ablakon keresztül automatizált szellőztetés, gázművek által elfogadott szellőző: az Aereco 35 éve gyártott légbevezető rendszereivel lehetséges, amelyet a mai modern ablakokban már alkalmazunk. Az Aereco szellőzőről jó véleményeket kapunk ügyfeleinktől, ezzel örökre megoldható a szellőztetés és a párátlanítás!

Műanyag ablak beépítése fa tokba

Ez akkor célszerű, ha érdemes megtartani a fa tokot. Így megoldható az ablakcsere bontás nélkül is, sok pluszmunkát meg lehet spórolni vele.
Előnyei a tisztább munkavégzésen kívül az, hogy olcsóbb és gyorsabb az ablakcsere. A fa tok hátránya, hogy idővel a fa öregedhet, elveszíti mechanikai stabilitását és hőszigetelő képességét is.

Műanyag ablak emelése

A műanyag ablak emelése vagy süllyesztése vasalat beállító csavarral történik. Ez sokszor az ablakszárny pánt oldalán, fent található.

Nem lehet bukóra nyitni az ablakot

Ha mi szereltük az ablakot, garanciát vállalunk a megfelelő működésre. Ezt az ablakcsere után mindig ellenőrizzük is. Ha a garanciaidőn nem lehet bukóra nyitni az ablakot, akkor lehet, hogy idővel elhajlott vagy eltört benne egy alkatrész. Ha a vasalat nem működik megfelelően, és nem boldogul egyedül, értesítsen minket, és elhárítjuk a problémát.

Műanyag ablak egyszerre bukik és nyílik

Ez akkor szokott előfordulni, ha nincs az ablakban hibásműködés-gátló. Az alábbiakban ismertetjük azokat a lépéseket, amelyeket végre kell hajtani, ha a műanyag ablak egyszerre bukik és nyílik.

Ha nincs hibásműködés-gátló az ablakban, akkor az alábbi lépésekkel lehet megoldani a problémát:

  • Nyissa ki az ablakot.
  • Forgassa a kilincset bukó állásba, hogy a kilincs felfelé álljon.
  • Az ablak kilincsével ellentétes oldalon, felül nyomja be az ablak sarkát.
  • Fordítsa nyíló állásba a kilincset.

Ha van hibásműködés-gátló, ezeket a lépéseket kövesse:

  • Nyissa ki az ablakot.
  • Húzza maga felé a hibásműköd-gátlót, és tartsa ebben a helyzetben.
  • Fordítsa a kilincset bukóra.
  • A kilincs másik oldalán nyomja be felül az ablak sarkát.
  • Fordítsa a kilincset nyíló állásba
  • Engedje el a hibásműködés-gátlót.

Műanyag ablak gyerekzár

Létezik gyerekbiztos ablakzár megoldás. A gyermekbiztos ablakzár és erkélyajtó zár segítségével rögzítheti a nyílászárót kinyitott vagy bukó helyzetben.

Műanyag ablak nem záródik

Előfordul, hogy az ablakot meg kell emelni. A súrlódásból adódó nem tökéletes záródást a szárnyak súlya, pontosabban az okozza, hogy az ablak azért lóg, mert idővel elkoptak a vasalat elemei. Ne erőltesse az ablak becsukását, Az ablakszárnyak az általunk forgalmazott Rehau és Kömmerling ablakok többségénél tetszőleges irányban állíthatók, de speciális szerszámot igényelnek. Kérjük, ilyen irányú igényét jelezze elérhetőségeinken.
Tanácsunk a probléma megelőzése érdekében: a nagyon széles ablakokat javasoljuk tokosztott kivitelben megrendelni, így elkerülhető, hogy a szárny túlzott súlya megterhelje a zsanérokat, és az ablak lógását eredményezze.

A műanyag ablakot nem lehet kinyitni

Ha a műanyag ablak beragadt, lehetséges, hogy a kilincs elkopott vagy elakadt például a kenés elmulasztása miatt, eltörött a rúdzár, vagy az építkezés közben kialakuló épület- és falmozgások miatt nem lehet kinyitni az ablakot.

Műanyag ablak kilincs forog

Szinte biztos, hogy eltörött a kilincs szerkezete. Az eltörött kilincset ki kell cserélni. Ritkábban az ablak nagy mértékű megereszkedése is okozhat ilyen jelenséget, ekkor az ablakpánt csavarját kell imbuszkulccsal megemelni.

Műanyag ablak ingyenes felmérés?

Igen, Budapesten és Pest megyében ingyen vállaljuk a felmérést ablakcserére. Mivel tudjuk, hogy kiváló minőséget kínálunk nagyon jó áron, helyszíni felmérésre mindenképpen ki kellene mennünk, ezért nem tartjuk kockázatosnak ezt a gyakorlatot, és az élet igazolta is ezt: a helyszíni szaktanácsadás és konzultáció során olyan bizalom ébred ügyfeleinkben, hogy az esetek túlnyomó többségében minket tisztelnek meg bizalmukkal.

Műanyag ablak ingyenes szállítás

Megrendelőink számára a műanyag ablak szállítása ingyenes, azaz a munkadíj tartalmazza az ablak házhozszállítását is.

Műanyag ablak méretek

Az ablaknak vannak szabványos méretei, de a jó hír, hogy mi tetszőleges, egyedi méretben gyártunk és építünk be ablakokat.

Néhány szabványos ablakméret különböző kivitelben:

Bukó-nyíló ablakok:

  • 60×60 cm
  • 60×90 cm
  • 90×60 cm
  • 90×120 cm
  • 90×150 cm
  • 120×60 cm

Bukó-nyíló vagy váltóprofilos nyíló+bukó-nyíló ablakok:

  • 120×120 cm
  • 120×150 cm
  • 150×150 cm

Kétszárnyú ablak:

  • 180×150 cm

3 thoughts on “Műanyag ablak gyakori kérdések”

  1. Pingback: Műanyag ablak beállítása házilag

  2. Horváth Emil

    Tisztelt Cím! 60×90 cm bukó ablakot kell kivennem a helyéről. Alul a billenést biztosító 2 db csapot ki tudom venni. Azonban felül van egy a túlbukást meggátoló fémpánt. Ezt az elemet hogyan kell bontani, hogy kivehető legyen az ablakszárny?
    Köszönettel.
    Horváth Emil

  3. Sulyokne Kinga

    Tisztelt Cim!
    Velemenyet szeretnem kikerni a kovetkezo temaban:
    Adott egy 4 emeletes, 60-as evek kozepen epult teglahaz.
    A faablakok ( szomszedban)-helyett muanyag ablakok kerultek. A regi ablakoknal fem keret volt, amit eltavolitottak.
    Mivel en is gondolkodom a cseren, keredesem:
    statikailag nem okoz e problemat a femkeret eltavolitasa, mert a beepitok ezt igy szoktak megcsinalni, mondvan h paralecsapodas igy nem tortenhet. Ok fembe nem szerelnek!
    Valaszat megkoszpnom!
    Sne M Kinga

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!