Új építésű ház nyílászárók beépítése

Ha új építésű házba nyílászárókat tervez beépíteni, akkor van néhány szempont, amelyre felhívjuk a figyelmét az okos döntéshez. Akár az energiatakarékosság a fő szempont, akár a lehető legtöbb fény a fontos a nappali órákban, vagy csak stílusosabbá szeretné tenni a lakását, vegye figyelembe az alábbi irányelveket az új építésű ablakok beszereléséhez.

Új építésű ház nyílászárók beépítése

Az ablak stílusa és helye

Itt kihasználhatja egy tervező szakértelmét, aki segíthet Önnek az esztétikai szempontokban és a méretezésben. A megfelelő méretű ablaknyílás előkészítése kulcsfontosságú lépés a sikeres beépítéshez. Az ablak szélességét és a nyílás szélességét megfelelően kell meghatározni a tökéletes illeszkedés érdekében.

A nyílás méretét a tervező az alapterületre vonatkoztatva határozza meg. Itt persze fontos a lakás tájolása, a falak vastagsága, a lakás beosztása, a bútorok helye, de még a falak színe is!

Kérdésem van, felhívnám Önöket

Ne feledje azt sem, hogy az ablak súlya miatt szükség lehet statikai biztosításra is, hogy ne sérüljön meg az épület. Az ablak stílusa kapcsán eldöntheti, hogy milyen anyagból készüljön. Választhat fa, alumínium vagy műanyag ablakok közül.

A fa ablakok hagyományosak és tartósak, de általában a legdrágábbak. Bár évekig kitarthatnak, előbb-utóbb cserére szorulnak.

A műanyag ablakok a legolcsóbb megoldás, és rendkívül energiatakarékosak. Remek alternatívát jelentenek a fa ablakok helyett.

Kisebb ablak beépítése

Az alumínium ablakok a legdrágábbak, az olcsóbb alumínium ablakok viszont nem teljesítik a mai kor által elvárt műszaki paramétereket. A jelenkor igényeihez kialakított alumínium ablakokhoz szükséges megoldások viszont jelentősen megdrágítják ezeket a nyílászárókat.

Az alumínium ablakok gyakran meglehetősen ipari kinézetűek, így lakóházakon nem mindig mutatnak esztétikusan.

Ablak beépítés új építésű lakásokba

Az új építésű ablakok beépítése az épület külső oldalán történik. A pontos beépítési módszer az építőanyag típusától és az ablaktípustól függően változik.

Új építésű ablakok falazatba történő beépítéséhez az ablakot fa ékekkel kell beépíteni. A tokot ezután csavarokkal rögzítjük a falazathoz oldalt és fent, és az Ön által választott díszléccel vagy takaróprofillal zárjuk le.

A szigetelést természetesen purhabbal végezzük. Nagyon fontosnak tartjuk itt megemlíteni, hogy a purhab csak a szigetelés célját szolgálja. Ha valaki csak a purhabban bízna mechanikai rögzítés szempontjából, akkor nagyon csalódna néhány év elteltével.

A hőhídmentes ablak beépítés a műszakilag helyes beépítésen felül fontos szempont, mert így nem fog penészesedni a lakása.

Hőhídmentes ablak beépítés

A purhab idővel ugyanis öregszik, és ugyan szigetelőképességét jobban megőrzi, a mechanikai igénybevételt már sokkal nehezebben bírná.

Ablakok tömítése lezárása

Gondoskodjon a beszerelt ablakok megfelelő tömítéséről! A fűtési és hűtési számla megtakarítása, valamint az elhasználódástól való védelem érdekében fontos a megfelelő tömítés.

Az új építésű ablakok is biztonságos tömítést igényelnek, hogy a vizet és a nedvességet távol tartsák. Körös-körül le kell tömíteni őket a légzárás érdekében. A takaróprofilok ezen felül az ablak tokszerkezete és a falazat közé befújt purhabot is védik pl. a napsugarak UV fényétől, ezáltal megőrizzük és meghosszabbítjuk az ablak élettartamát is.

Az ablakpárkányok felhelyezése az esztétikai megjelenést is szolgálja, ezen kívül feladatot is ellát a nedvesség elleni védelem érdekében.

Hány kamrás profilból és hány rétegű üveggel legyen a nyílászáró?

Erre a kérdésre a legrövidebb válasz, hogy lényegtelen. A beépítésre kerülő nyílászáróknál egyetlen nagyon fontos tényező van: Milyen Uw értékkel rendelkezik?

Az Uw érték a teljes nyílászáró hőátbocsátási tényezőjét jelenti, ami függ az üveg ( Ug) és a profil ( Uf ) hőátbocsátási tényezőjétől. A tervekben a tervezők az energetikai résznél meghatározzák a beépítésre kerülő nyílászárók Uw értékét.

jól szigetelő ablak

Amikor árajánlatot kér, elég ezt az értéket kell megadni az ablakosnak, és ő már tudja, hogy milyen profil, hány rétegű üveg, hideg perem, vagy meleg perem tudja biztosítani ezt az értéket. Ami még fontos, hogy ezt az értéket „Minőségi tanúsítvánnyal” is tudja igazolni.

Mire kell figyelni, ha redőnyt is szeretnénk?

Állandó dilemma, hogy műanyag, vagy alumínium redőny legyen? Mivel a házépítés egy hosszú távú befektetés, mindenképpen javasolt az alumínium redőnyök alkalmazása. Igaz, hogy drágább, mint a műanyag, de tartósabb és jobbak a műszaki paraméterei. Ha redőnyt is szeretnénk, már a tervezésnél figyelni kell, hogy mindenképpen az ún. „ redőnyfészek” kialakítása meglegyen, amivel az épület hőtechnikai jellemzőit tudjuk javítani.

Új építésű ház nyílászárók beépítése – gyakori kérdések

Mennyi ideig tart az ablakok beépítése új lakásnál?

Többnyire 1 nap alatt beszereljük az ablakokat egy lakásba. Mivel az átlagos beépítési idő ablakonként kb. 30 perc (nem kell bontani), ez azt jelenti, hogy egyetlen 8 órás munkanap alatt körülbelül 16 ablakot lehet beépíteni mérettől függetlenül.

Lehet télen is ablakokat beépíteni?

Sok lakástulajdonos az ablakcserét nyári projektnek tekinti, de a tél remek alkalom az új ablakok beszerelésére. Még akkor is, ha a telek egy kicsit hidegebbek, jó minőségű ablakok beszerelésével a hideg hónapokban is pénzt és időt takaríthat meg.

Mit tartalmaz az ablakok beszerelése?

Az ablakcsere árában benne van a felmérés, az ablakok egyedi méretre való legyártásának, a kiszállításnak és a beépítésnek a költsége. A teljes ablakszerkezet beépítése során az ablak, a párkány, a külső és belső takarólécek (profilok) szerelése történik.

Melyek a legtartósabb nyílászárók?

A műanyag ablakok egyik legfontosabb jellemzője, hogy nagyon tartósak, és nem vetemednek, nem repedeznek ki. Egy másik fontos előnyük, hogy nem igényelnek sok karbantartást. Nem kell csiszolni vagy festeni őket.

Az új ablakok melegebbé teszik a házat?

Egy jó minőségű, jól beszerelt (!), dupla vagy tripla üvegezésű ablak sokkal több hőt tart a házban, mint egy régebbi dupla üvegezésű vagy akár egy új egyrétegű ablak. Ennek több oka is van, de elsősorban a hővezetésben van a titok.

Mennyi hőt veszít egy ablakon keresztül?

Az általános tapasztalatok alapján a házon belüli teljes hőmennyiség mintegy 18%-a távozik az ablakokon keresztül. Az ablakokon keresztül létrejövő hőveszteséget főképpen az üvegezésen keresztüli hősugárzás és az ablakkereten keresztüli hővezetés okozza, ezért fontos a szakszerű beépítés.

A Zsola Ablak Kft. készséggel ad szaktanácsot az Ön igényeihez ideális ablak kiválasztásával kapcsolatban. Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Zsola Ablak hívása

error: Content is protected !!