Hőhídmentes ablak beépítés

Lakástulajdonosként a hőveszteség komoly aggodalomra adhat okot. Az épület különböző részein (falak, tető, padló) keresztül távozó energia azt jelenti, hogy több energiára van szükség az állandó hőmérséklet fenntartásához, vagy jobban mondva – a komfortérzet fenntartásához – otthonában. Ez magasabb közüzemi (fűtés, áram) számlákat is jelent, akár új házat épít, akár meglévő otthonát szeretné felújítani.

Hőhídmentes ablak beépítés

Az egyik legfontosabb szempontnak annak kell lennie, hogy hogyan teheti otthonát kényelmesebbé, ugyanakkor energia szempontjából hatékonyabbá is – azaz olcsóbban üzemeltethetővé. A hőhíd ezen kívül páralecsapódáshoz és penészesedéshez is vezethet, ami károsítja az egészségét és a falszerkezetet, illetve a mennyezetet. Ez vezet minket a hőhídmentesítés témájához!

Mi a hőhídmentesítés?

Fűtési klímában a levegő szivárgása hőhídképződést és hőveszteséget eredményez, és akkor fordul elő, amikor a hő az épület belsejéből hővezetés útján, az épületburkolaton keresztül a kültérbe távozik. Ha járt már olyan házban, amely „huzatos” helyen van, vagy egyszerűen csak állandóan hidegnek érzi, az lehet, hogy szintén hőhídképződésből adódott. A hőhidak miatt a házak hővesztesége elérheti akár a 20-50%-ot is.

A hőhidak típusai

A hőhidaknak számos típusa létezik, amelyekkel a tervezőknek, az építőknek és a lakástulajdonosoknak tisztában kell lenniük, és a következőkben három gyakori típust ismertetünk:

  • Ismétlődő hőhidak: a hőveszteség gyakori okai az ismétlődő hőhidak, amelyek kiszámíthatóan a hőburkolat következetlen törései, amelyek lehetővé teszik a hő könnyű áthaladását. Fontos, hogy ezeket szem előtt tartsuk az épület tervezése során. Gyakori példák erre a fa és acél csapolások, nem szigetelt acél vasalások és mennyezeti gerendák.
  • Nem ismétlődő hőhidak: a hőveszteségnek ez a módja nem követ olyan mintát, mint az ismétlődő hőhidak. A nem ismétlődő hőhidak általában az építés megszakadása vagy törése által érintett különleges területeken jelennek meg. A gyakori bűnösök közé tartoznak a hőburkon áthatoló dolgok, például ablakok és ajtók, szerkezeti gerendák, csövek és kábelek, valamint tartószerkezetek.
  • Geometriai hőhidak: általában ott találhatók, ahol az épület burkolata irányt vált, és ahol az anyagok találkoznak, a geometriai hőhidak példái közé tartoznak a falsarkok, a fal és a tető, valamint a padló csatlakozásai. Minél összetettebb egy épület kialakítása, annál több geometriai hőhíd fordulhat elő.
Ablak és fal közötti szigetelés

A forrástól függetlenül, a hőhidak elkerülése, ahol csak lehetséges, alapvető fontosságú – és ha tudja, hol veszít hőt otthona, az segíthet a probléma csökkentéséhez szükséges megfelelő intézkedésekben.

A legjobb persze elkerülni az ilyen jellegű problémákat, erre jó megoldás a hőhídmentes ablak beépítés.

Hőhidak és ablakok

Gyakran a nem szakszerű ablak beépítés, ma már egyre ritkábban maguk az ablakok a fő bűnösök, amikor a hőveszteségről és a hőhidakról kell beszélnünk. A szabványos vagy a minimális követelményeket teljesítő ablakok gyakran kompromisszumot jelentenek. Mi elfogadjuk alacsonyabb hőteljesítményüket, mert élvezzük a kilátást, a természetes fényt és a szellőzést, amit nyújtanak. Ha azonban jobb szigetelésű (alacsonyabb U-értékkel rendelkező), jobb minőségű ablakokat építünk be, az ablakok kevésbé jelentenek gondot a hőhídképződés szempontjából, különösen akkor, ha megfelelően vannak beépítve.

Meglévő otthonokban egy hőkamerás vizsgálattal meg lehet állapítani a lakás ablakainak állapotát is. Az ablak korának ismerete szintén nagy segítség. A legtöbb régebbi ablak nem rendelkezik nagy teljesítményű, hőszigetelő üvegezéssel, és a gyártók a régebbi termékeknél nem mindig vették figyelembe a hőhidak lehetőségét a keretekben és a távtartókban.

Új építésű vagy meglévő lakások felújításakor az energetikai és komfortcélok elérése érdekében fontos, hogy elég jó minőségű ablakokat válasszon. Az alábbi hőképen látható a hőhídképződés – kék/lila színnel jelölve. Valószínűleg ezért látható páralecsapódást az ablakokon.

rossz ablakszigetelés hőkamera kép

Vegye figyelembe, hogy a nagy teljesítményű ablakok más tényező miatt is fontosak, többek között a hangcsillapítás szempontjából. Jelentősen csökkenthetik például a forgalmas utcáról érkező hangot.

A hőhidak eredménye páralecsapódás és penészesedés

A páralecsapódással kapcsolatban négy változó játszik szerepet: a külső hőmérséklet, a belső hőmérséklet, az otthon páratartalma és az épület külső burkolati elemének belső felületi hőmérséklete. Mivel a külső hőmérsékletet nem tudjuk befolyásolni, arra koncentrálunk, ami a mi kezünkben van.

Jól szigetelt tokokkal, több gázzal töltött üvegtáblával és nagyobb teljesítményű távtartókkal (lásd melegperemes távtartók) rendelkező ablakok segítenek növelni az ablakok belső felületi hőmérsékletét. A magasabb belső felületi hőmérséklet hatékonyan segít megakadályozni a nedvesség lecsapódását az ablakokon, megelőzve a penészesedés kialakulását. Ez ebből adódóan javítja a levegő minőségét is.

penészesedés

Rosszul tennénk, ha nem említenénk meg a szellőztető rendszerek fontosságát is, amelyek javítják a beltéri levegő minőségét. Itt jöhet szóba a légbevezető alkalmazása.

Hogyan lehet megakadályozni az ablak hőhídképződését?

  • Üveg: válasszon három- vagy akár négyrétegű üveget.
  • Rétegek közötti töltőgáz: a gáztöltés is fontos tényező a jó hőszigetelés végett. Az argongáz költséghatékony és jó teljesítményt nyújt a levegővel töltött egységekhez képest. A kripton – bár drágább – kiváló teljesítménynövekedést biztosít.
  • Tokszerkezet: válasszon alacsony vezetőképességű anyagokból készült tokot. A hőszigetelés nélküli alumíniumkeretek az energiahatékonyság területén problémát jelentenek. Az alumínium nagyon jó hővezető. Jobb választás a fa és a műanyag, szigetelő légkamrákkal. Ezek a tokok még jobbak, ha szigeteltek. Megjegyzendő, hogy az alumínium borítású műanyag ablak is jó választás attól függően, hogy mennyire jó a hőszigetelés.
  • Távtartók: A jobb távtartókkal ellátott ablakok kiválasztása segíthet megelőzni a hőhidak kialakulását az ablakokban is. Ezek a hőszigetelő távtartók elválasztják az üvegtáblákat, és ott jelennek meg, ahol osztott megvilágításról kell gondoskodni. Az alumíniumból és acélból készült távtartók elkerülése, valamint a rozsdamentes acél és a különböző kompozit anyagok alkalmazása sokkal jobb választás.
  • Szakszerű beépítés: a megfelelő ablakbeépítés, beleértve a légtömítést és az ablakok körüli szigetelést, jelentősen csökkenti az energiaveszteséget.

Hőhídmentes ablak beépítés profi kivitelezővel

A hőhidakkal kapcsolatos tudatosság tudatosítása az összes építőipari partnerében segíteni fogja a cél elérését. Az építész tervezhet úgy, hogy minimalizálja a hőhidakat. Ha az építkezésen nem figyelnek oda a részletekre, vagy ha hiányzik a képzés, akkor nehéz lesz elérni az energiahatékonysági célokat, és itt még szó sincs a passzívház kategóriáról.

Szeretnék beszélni önökkel

Ha a hőhidak minimalizálásának és a kiváló minőségű ablakok kiválasztásának módjait keresi, forduljon szakértőhöz!

1 thought on “Hőhídmentes ablak beépítés”

  1. Pingback: Új építésű ház nyílászárók beépítése

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!