Melegperemes üveg

A Zsola Ablak Kft. mindig is elkötelezett volt a technológiai fejlesztések mellett ezért olyan gyártókkal igyekszünk együttműködni és olyan műanyag ablak termékeket beépíteni, amelyek élen járnak az újítások gyakorlati megvalósításában. Az egyik ilyen megoldás a melegperemes üveg technológia alkalmazása, amely hőszigetelt üveg távtartót tartalmaz.

A melegperemes üveg lényege, hogy a nyílászáró speciális megoldással megnövelt hőszigetelési értéket mutat fel: ez a műszaki paraméter javulás a melegperemes távtartó beépítésének köszönhető, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy melegperem esetén a külső és belső üveg réteg nem találkozik a fémmel, ugyanis műanyag bevonattal a végükön rendelkező távtartók kerülnek a nyílászáróba a gyártás során.

Kérdésem van a melegperemes technológiával kapcsolatban

A melegperemes üveg nemcsak passzívházak esetén alkalmazott. A melegperemmel ellátott ablakokat egyre inkább keresik az ügyfelek általánosságban is, nem kizárólag azok, akik prémium kategóriájú ablakokat szeretnének lakásunkba beépíteni.

Melegperemes távtartó

A jó minőségű melegperemes távtartó (hőszigetelt üveg távtartó) nem is fémből készül, hanem anyaga műanyag. Ezzel a megoldással Még inkább biztosítható hogy nem jön létre semmilyen hőhíd a két üvegtábla között. Ha nyílászáró 3 rétegű üveggel lenne felszerelve Természetesen Minden réteg közé egy-egy plusz távtartó kell azaz minden rögzítési ponton két melegperemes távtartó szerelve a gyártó.

De vajon a többrétegű ablakok energiahatékonysága szempontjából valóban olyan nagy különbséget jelentenek az ablakok távtartói? Egyesek szerint ez az ablak legfontosabb eleme!

melegperemes üveg technológia

Az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, illetve a karbonsemlegesség jelenleg az építőiparban és a lakástulajdonosok számára is kiemelt prioritás. Ahogy az energiahatékonyabb termékek és technológiák iránti törekvés folytatódik, az ablakgyártók igyekeznek kihasználni a távtartó technológiák előnyeit, hogy javítsák az ablakok átfogó energiahatékonysági minősítését. Természetesen, ha beszélünk a gyártókkal, ők azt fogják mondani, hogy az ő technológiájuk jobb, mint a többi gyártóé.

Ez a cikk összefoglalja a távtartó technológiákat, típusokat, kifejezéseket és hatékonysági jellemzőket, és megvitatja az egyes technológiák mögött meghúzódó indokokat.

Mi a távtartó szerepe?

Az ablaküveg távtartók vagy térelválasztók olyan műanyagból, fémből vagy habból készült csíkok, amelyek elválasztják, megtámasztják és segítik a funkcionális gázok tömítését, amelyeket az ablakban lévő üvegtáblák közé fecskendeznek. A távtartókat különböző tömítőanyagokkal ragasztják az üvegtáblák közé, hogy segítsenek légmentes üreget létrehozni.

melegperemes üveg

Melegperemes technológia

Amikor az ablakok távtartójának fő céljáról és hatékonyságáról beszélünk, akkor valójában a „meleg perem” kialakításáról beszélünk. Az elsőként Nyugat-Európában kifejlesztett melegperemes technológia (Warm Edge Technology – WET) a több rétegből álló üveg, az ablakkeret és a távtartó közötti termikus kölcsönhatásra utal a szigetelt ablak tömített szélén. Minél kisebb az energiaveszteség az ablak belső és külső oldala között, annál melegebb a távtartó pereme, és annál kisebb a hőveszteség a tömített egységen keresztül.

Tökéletes távtartó melegperemes technológiához

Ha létezne olyan, hogy tökéletes távtartó ablakba, akkor ezek lennének a tulajdonságai:

  1. Kiválóan tömör tömítést biztosítana, amely megakadályozná a gázszivárgást az üvegek közötti térből.
  2. Alkalmazkodna a hőtágulás és -összehúzódás okozta feszültségekhez.
  3. Szilárdságot és stabilitást biztosítana az üvegrétegek között.
  4. Hőmérsékleti szempontból tökéletesen hőszigetelt lenne – megakadályozná a hideg és meleg átjutását az egyik elválasztott üvegről a másikra.
  5. Taszítaná a nedvességet a tömítésekről.

1. A tömítés

A több üvegtábla és a távtartó közötti tömítés elsődleges funkciója a vízgőz- és gázáteresztő képesség csökkentése az üveg szélén. Idővel azonban a legtöbb gázzal töltött ablakban a gázok akár évi 1%-a is szivároghat, a távtartó tömítéstől, az ablak minőségétől, a beépítés minőségétől, a légnyomástól, a páratartalomtól, a napfénynek való kitettségtől és a szélsőséges éghajlati viszonyoktól függően, amelyeknek az ablak ki van téve.

Ahhoz, hogy egy műanyag thermo ablak hosszú élettartamú legyen, a tömítés sértetlensége elengedhetetlen:

  • Az elsődleges tömítőanyagnak meg kell őriznie alacsony gáz- és páraáteresztő képességét.
  • A másodlagos tömítőanyagnak meg kell őriznie jó tapadását az üveghez, ha különböző környezeti tényezőknek van kitéve.

Elsődleges tömítésként szintetikus gumit, jellemzően poliizobutilént (PIB) használnak. A hőmérséklet növekedésével azonban csökken a szilárdsága, ami befolyásolja az üvegegység szerkezeti integritását. Ezért széles körben alkalmaznak másodlagos tömítőanyagot, például poliuretán, szilikon, poliszulfid, forróolvadó butil vagy epoxi alapú tömítőanyagokat.

2. A hőtágulás követése, alkalmazkodás

Elméletileg a merev anyagokból, például fémekből készült távtartók nem alkalmazkodnak az üveg természetes tágulásához és összehúzódásához az ablakkeretben a hőmérséklet változásával.

3. Szilárdság és tartósság

A távtartók minden ablak létfontosságú részét képezik, mivel segítik a szerkezeti integritás biztosítását, eközben elősegítik a hő- és nedvesség szigetelését, növelve az ablakok energiahatékonyságát.

A kiváló minőségű távtartók tartósak, erősek és nagy szigetelőképességgel rendelkeznek. Annak biztosítását, hogy a távtartók megfeleljenek ezeknek a speciális képesítéseknek, az határozza meg, hogy milyen típusú anyagból készül maga a távtartó, és minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai. Ha a gyártó kiváló minőségű távtartót épít be gázkitöltéssel, magának az ablaknak az energiahatékonysága is jelentősen javulhat.

4. A hőátvitel megakadályozása

A hőmérséklet- és légnyomás-változások által kiváltott ablakfeszültségek kezelése mellett a több ablaküveget összetartó távtartóknak nagyon fontos szerepük van abban is, hogy megakadályozzák a hőmérséklet egyik ablaküvegről a másikra történő átadását (hőátadás).

Az ablakgyártók gyakran vitatkoznak arról, hogyan lehet hatékonyan minimalizálni a hőmérséklet egyik ablaktábláról a másikra történő átterjedését a különböző ablak távtartók alkalmazásával. A rossz távtartó kiválasztása csökkentheti a kétszárnyú ablakok energiahatékonyságát, és megakadályozhatja, hogy maximálisan kihasználja előnyeiket.

5. Szárazon tartás

Az ablakgyártás során nem ritka, hogy kis mennyiségű vízgőz reked az üvegtáblák közé. Egyes gyártók „nedvszívó anyagokat” helyeznek a távtartóba, hogy elnyeljék ezt a nedvességet a kémiai párásodás megelőzése és az ablak élettartamának meghosszabbítása érdekében.

A melegperemes üveg technológia előnyei

Az ablakon keresztül történő energiaveszteség akár 80%-a az ablak szélén jelentkezik!

A melegperemes termékek célja ennek az energiaveszteségnek a minimalizálása. A meleg peremtechnológia a 2, 3 vagy 4 rétegű ablakok peremszerkezetére utal, amely kevesebb hőt vagy hideget vezet, mint a hagyományos ablakok és a standard szerkezetű üvegezések.

A szabványos üvegezésű egységek vagy a szigetelt üvegezésű, zárt egységek alumínium távtartóval készülnek, amely az üvegeket egymástól távol tartja. Az alumínium azonban erősen hővezető, így rendkívül magas a hőenergia-vesztesége is.

Ehhez képest a meleg peremű távtartóval felszerelt dupla üvegezésű ablakok belső peremének hőmérséklete akár 65%-kal melegebb, ami javítja az ablak hőhatékonyságát és csökkenti a páralecsapódás kockázatát.

melegperemes távtartó

A meleg perem jelentősen csökkenti a hőmérséklet-különbséget az egység közepe és széle között, és akár 94%-kal csökkenti a hőveszteséget az ablak külső szélén.

Ez a hőmegtakarítás, miközben valóban hozzájárul a környezetvédelemhez, segíthet télen csökkenteni a lakás hőigényét vagy nyáron a légkondicionálási igényét, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és pénzt takarít meg az üzemanyagszámlán.

A melegperemes technológia segíthet abban is, hogy akár 70%-kal csökkenjen a tömített egységen keletkező páralecsapódás. Ez a nedvességcsökkenés gyakorlatilag kiküszöböli a penész és a potenciálisan káros baktériumok kialakulásának esélyét. Ez lényeges szempont az egyre növekvő számú, légzőszervi betegségben, például asztmában szenvedő ember számára.

Ha érdekli bővebb információ a melegperemes ablakokkal kapcsolatban, kérje ingyenes árajánlatunkat vagy hívjon minket telefonon!

3 thoughts on “Melegperemes üveg”

  1. Pingback: Hőhídmentes ablak beépítés

  2. Pingback: Egyedi ablak gyártás

  3. Pingback: Műanyag ablak tisztítása

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!