Ablakcsere vagy hőszigetelés?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi gazdaságosabb: szigeteljem a falat, vagy cseréljek inkább ablakokat, mert a kettőre együtt nincs pénzem? Ablakcsere vagy hőszigetelés? Ha mindkettőt szeretném, akkor milyen sorrendben csináljam?

ablakcsere vagy hőszigetelésVálaszunk erre ablakos cégként természetesen az ablakcsere, de alá is támasztjuk a véleményünket: a legtöbb meleg ugyanis az ablakokon és az ablakok falhoz való illesztéseinél szökik el. Az első lépés az ablakcsere, ezután lehet a külső szigetelést is megcsinálni.

Milyen ablakot vegyek?

Ha csupán annyit mondanék, hogy minél jobbat, akkor ez elég semmitmondó válasz lenne. Mitől jó egy ablak? Sok-sok ablak műszaki paraméter van, de melyikre esküdjünk? Van egy jellemző szám az ablakok és a hőszigetelés „minőségére” nézve is. Ez a bizonyos U-érték. Minél alacsonyabb ez a paraméter, annál jobb a hőszigetelés mértéke. A neves gyártók több U-értéket is meghatároznak. Az összehasonlítás egyszerűsítése érdekében ezt az értéket a teljes ablakra Uw-vel specifikálják. Az Uw érték tehát tartalmazza a tokot és az üveget is, mindennel együtt.

A cél a lehető legkisebb Uw értékű ablakokat beszerezni. Néhány ablakos csak az U-értéket tünteti fel. Legyünk körültekintőek az ajánlatok értékelésekor!

ajánlatkérés ablakcserére

Műanyag ablakok kontra fa ablakok

Ezen sokat vitatkoznak. Lehet ízlés dolga is, ha valakinek a fa ablakok jobban „bejönnek”. Senkit sem akarunk a preferenciájáról lebeszélni, mert a BMW-sek, Audisok és Mercedes-hívők között sem mindig lehet igazságot tenni.

A fa vagy műanyag ablakok kérdésében sokat eldöntenek az esztétikai és anyagi szempontok. Ha valaki azonban objektívan szeretné nézni a kérdést, akkor álljon itt néhány szempont a műanyag ablakok mellett:

  • a műanyag ablak nem vetemedik
  • a műanyag ablakot nem kell csiszolni, festeni és karban tartani
  • a műanyag ablak élettartama hosszú
  • a műanyag ablakok ár-érték aránya nagyon jó

Ablakcsere módja, ha utána szigeteljük a házat

Ha az ablakot a szigetelés előtt cseréljük (ami az általunk javasolt sorrend), akkor az ablakot a fal külső szintjére érdemes építeni. Ezután jöhet a fal hőszigetelése, amellyel a fal külső síkját 20-30 cm-rel kintebbre tesszük. Ha az új ablakot a még nem szigetelt falvastagság közepére helyezi, majd hozzáadjuk a 20-30 cm-es szigetelést, az ablak túl mélyen lesz a falban, és sokkal kevesebb fény fog tudni bejönni a lakásba.

Ha az ablakot előre hozzuk teljesen a falazatig, akkor hőhíd sem fog keletkezni, mert nem kell bekanyarodnunk a szigeteléssel a káváknál.

ablakbeépítés külső falsíjra
(A kép forrása: https://www.epitemahazam.hu/tenyek-es-tevhitek-a-szigetelesrol-2-resz/)

Érdemes arra is ügyelni, hogy ha leszigeteljük a házunkat kívülről, akkor gondoskodjunk a lakásban lévő fűtőberendezések levegőellátásáról. Ha zárt égésterű kazánunk van, akkor is érdemes legalább egy résszellőző funkciót rendelni az ablakkal, mert amikor télen mosni fogunk, nagyon erősen párás lesz a benti levegő, ami penészesedéshez vezethet hosszabb távon.

Ha a tulajdonos nincs otthon, akkor a lakás szellőzését AERECO légbevezető biztosíthatja. Ez a szerkezet gondoskodik a megfelelő páratartalom fenntartásáról anélkül, hogy a lakás teljesen kihűlne. Egy bukón hagyott ablak esetén jelentős hőmennyiség távozna a lakásból, ezért ha szellőztetünk, akkor rövid ideig, teljes ablaknyitást javasolunk.

Figyelem! Légbevezetőt jelenleg nem forgalmazunk, és kapacitás hiányában jelenleg nem tudjuk vállalni a beépítését sem. Köszönjük megértését.

Zárójelben tesszük hozzá, hogy a ház hőszigetelésénél vannak, akik sajnos megfeledkeznek a födémszigetelésről. Ez azért nagy probléma, mert a meleg levegő ugyebár felfelé száll, és a meleg nagy része ott fog elszökni.

Az ablakcsere a falszigeteléssel együtt a leghatékonyabb. Ügyeljünk arra, hogy az ablakok beépítésekor ne a PUR-hab stabilizálja az ablakot, mert annak fő feladata a hőszigetelés. Az ablak legyen megfelelően kiékelve és csavarozva, mert ez ad legfőképpen mechanikai stabilitást, és növeli az ablak élettartamát is.

Mi az oka a penészesedésnek? Rossz a szigetelés?

ablak hőhídÁltalános tévhit, hogy a műanyag ablakok „túl jól zárnak”. Ha penészesedést lát a lakásban, akkor nem kell azonnal a túlzottan dichten záró, teljesen tömítő ablakokra gondolni, ugyanis az ok lehet az adott helyiség nem megfelelő szellőztetése is.

Hőkamerával fel lehet mérni, hogy mi a helyzet a nyílászárók környékén, és remélhetőleg nem a tokoknál rontotta el az ablakos cég a szigetelést a purhab és a tömítőanyagok alkalmazásának mellőzésével.

Hőszigetelési hibák

  • Megesik, hogy a vakolat nem szárad ki, és a falban marad a nedvesség dryvitolás előtt. Ez utólagos penészesedéshez vezethet.
  • Elmarad a homlokzati nyílászárók cseréje: ha hőszigetel, érdemes az ablakokat is cserélni új, energiatakarékos nyílászárókra, és ellenőrizni a tokok szigetelőképességét is!
  • Belső szigetelés: műemlék épületeknél nem lehet mást tenni, de ha belülről szigeteli a falat, a falazatot éri a hideg és a meleg, az tárolódik, és rontja a hőszigetelő képességet ahhoz képest, mintha a hideget vagy meleget a falon kívül tartanánk.
  • Hőhidas, szarufák közötti födémszigetelés: a szarufák fölött is kell szigetelni!

Ablak beforduló hőszigetelés: szakértők 2-4 mm vastag grafitos szigetelést javasolnak, ami nem befolyásolja az ablak nyithatóságát és megvilágító képességét sem, viszont megközelíti a 10-20 mm vastag normál hőszigetelő anyag szigetelőképességét.

ajánlatkérés ablakcserére

Ha megbízható ablakos céggel szeretné az ablakcserét elvégeztetni, akkor keresse a Zsola Ablak Kft.-t (+36 70 770 0455) bizalommal Budapesten és környékén!

1 thought on “Ablakcsere vagy hőszigetelés?”

  1. Pingback: Melegperemes üveg és melegperemes távtartó technológia

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!