Fűtésszámla csökkentése ablakcserével

A hőszigetelés, fűtésszámla csökkentése ablakcserével manapság nagyon népszerű téma, főleg ha a beruházást olcsóbbá tehetjük az otthonfelújítási támogatás ablakcserére szóló lehetőségével!

Figyelem! Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-én megszűnt, ezért ez az állami támogatási forma jelenleg nem érhető el. A kormány egyelőre nem jelentette be a 2023. évre vonatkozó támogatási lehetőségeket. Amint újra elérhető lesz ilyen jellegű támogatás, természetesen a Zsola Ablak Kft.-n keresztül is igénybe vehető lesz.

Jogosult vagyok otthonfelújítási támogatásra

Hogyan működnek az energiahatékony nyílászárók?

Az ablakok általános energiahatékonyságához több elem is hozzájárul:

  • Tokszerkezet: Ha régi ablakai vannak, azok valószínűleg nem energiatakarékos kivitelű tokkal rendelkeznek. Ezzel az a probléma, hogy lehetővé teszi, hogy a hideg és meleg levegő könnyen átjusson az egyik oldalról a másikra. A műanyag tokos, korszerű ablakok sokkal energiahatékonyabbak.
  • Az üvegek száma: A legtöbb régebbi ablak egyetlen üvegtáblával rendelkezik, amely a téli hónapokban kiengedi otthonának melegét. És hasonlóan gyenge hatásfokú munkát végeznek a légkondicionáló berendezés által lehűtött levegő visszatartásában a nyári időszakban. Az energiatakarékos ablakok két, vagy akár három üveggel rendelkeznek, hogy szigeteljék otthonát.
  • Elegáns üveg: Az energiatakarékos ablakok gyártói ezen üvegek közé olyan inert gázt helyeznek, mint az argon vagy a kripton. Mivel ezek sűrűbbek a levegőnél, csökkentik a házba be- és kijutó levegő mennyiségét.
  • Ezek a hőszigetelt üvegek úgynevezett alacsony emissziós képességű üveggel is rendelkeznek. Gondoljon erre úgy, mint a háza védelmére.
  • Az alacsony emissziójú (low-e) üveg mikroszkopikusan vékony fémoxid-réteggel rendelkezik, amely egyszerre szabályozza az infravörös fényt és tükrözi a nap ultraibolya sugárzását. Ennek együttes hatása, hogy nyáron csökkenti a napfény okozta hőnyereséget, télen pedig csökkenti az otthona hőveszteségét.
  • Ablakok beépítése: Kevesebben gondolnak erre, de az ablakok beépítésének módja szintén nagyban befolyásolhatja az ablakok teljesítményét. Megveheti a piacon kapható legdrágább ablakokat is, a legjobb energiahatékonysági besorolással, de ha nem megfelelően vannak beépítve, nem fogja látni az energiamegtakarítást.
futesszamla-csokkentese

Tipp: Ha eldöntötte az ablakcserét, ne spóroljon azzal, hogy olyan ablakcserével foglalkozó céget bízzon meg, amely tapasztalt, profi beépítő csapattal rendelkezik, nem pedig olyan céget, amely alvállalkozókra vagy sokszor utcáról verbuvált idénymunkásokra bízza a beépítést.

Sok ablaktervező szakember egyetért abban, hogy az új, minőségi ablakoknak 15-20 évig kell tartaniuk, mielőtt elkezdene a cseréjükön gondolkodni. A legtöbb vinilablakokat gyártó cég gyakran 20-25 év garanciát is vállal, ami egy generációra szóló garancia – a termék várható élettartama.

A rezsicsökkentésért végzett ablakcsere tehát hosszú távon jó döntés, és ha támogatást is kaphat rá, akkor feltétlenül érdemes belevágnia.

Fűtésszámla csökkentése ablakcserével – kiegészítő gondolatok

Az összes ablakkeret – beleértve az üvegszálas és kompozit anyagokat is – környezeti hatása másodlagos az egész ablak hőszigetelő képességéhez képest. A fő szempontnak annak kell lennie, hogy az ablak mennyire hatékonyan tartja meg a hőt azon az oldalon, ahol az szükséges.

Meg kell győződni arról is, hogy a padlástér jól szigetelt. Sokszor a falakban rejtőznek a nagy szivárgások, amelyek a legnagyobb energiafogyasztást okozzák. Néha olyan lyukakból áramlik szabadon a levegő, ahol a vízvezeték-csatorna és a kandalló, vagy egy konyhai páraelszívó szellőzőnyílása található.

Arra is ügyelni kell, hogy ha szereltettünk fel légbevezető Aereco rendszert a penészesedés ellen, télen ez erős hűtő hatással is lehet az adott helyiségekben, majd ez hőátadás elve alapján az egész lakást hűtheti.

1 thought on “Fűtésszámla csökkentése ablakcserével”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!