Műanyag ablak beállítása házilag

Huzatot észlel a bukó-nyíló műanyag ablakok oldalánál vagy körülötte? Előfordulhat, hogy a műanyag keret belső csavarjait kell beállítania. De hogyan kell beállítani az ablakot házilag, ha az ablak pl. bukó-nyíló kivitelű?

Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogyan kell beállítani a bukó- nyíló műanyag ablak beállítása kapcsán adunk némi segítséget, hogy ne kelljen minden apróságért ablakost hívnia. Ez fontos lehet, mivel a nem jól beállított, bukó-nyíló műanyag ablakok huzatosak lehetnek, és télen befolyásolhatják otthona fűtésszámláját. De semmi gond, mert az ablak beállítása nem igényel sok időt, és saját maga is elvégezheti. Lássunk tehát hozzá!

Műanyag ablak beállítása téli nyári

A bukó-nyíló műanyag ablak magasságának beállítása otthon, szinte szerszám nélkül:

1. Ellenőrizze az ablakszárny alját, nézze meg, hogy befér-e a tokba.

Nyissa ki és zárja be az ablakot többször, hogy ellenőrizze, hogy az ablakszárny alja illeszkedik-e és simán bemegy-e a helyére. Ha esetleg a kerethez vagy a tömítéshez tapad, akkor emelnie kell a magasságon. Ha viszont záráskor akár csak 1 mm-rel a keret fölött pihen, akkor a huzat elkerülése, illetve a hőszigetelés biztosítása végett le kell eresztenie egy kicsit az ablakot.

2. Nyissa ki teljesen az ablakot.

Így könnyebben hozzáférhet azokhoz a csavarokhoz, amelyeket meg kell lazítani az ablak magasságának megváltoztatásához. Az ablak beállítása 15-20 percet is igénybe vehet, ezért jobb, ha ezt száraz, esőmentes napon végzi.

3. Lazítsa meg az ablaktok bal és jobb oldalán lévő csavarokat, amelyek az ablakszárnyat tartják.

Az ablakszárny bal és jobb oldalán négy kis csavar található, amelyek a fém vasalatot az ablakkerethez rögzítik. Egy csillag csavarhúzóval az óramutató járásával ellentétes irányban egy-egy teljes fordulat erejéig lazítsa meg mindegyiket. A csavarok mérete változó lehet, ezért próbálja megtalálni az ideális méretű csavarhúzót, amelyik tökéletesen illeszkedik a csavarhoz.

4. Állítsa be az ablak magasságát az ablakszárny megnyomásával vagy felemelésével.

Miután meglazította a csavarokat, már meg is emelheti vagy le is engedheti a mozgatható ablakszárnyat. Ha az ablak nem záródik teljesen, mozgassa meg egy kicsit, és figyelje meg a helyzetét. Ha viszont zárás közben az ablakszárny a tokhoz tapad, tolja felfelé egy kissé.

Ha a szárny súlyos, előfordulhat, hogy a saját súlya lefelé húzza, ilyenkor meg kell támasztani az ablakszárnyat, amíg a csavarokat újra meghúzza.

5. Húzza meg az összes csavart.

Az ablak beállítása után tegye vissza a csavarokat a helyükre, és húzza meg egy teljes fordulattal az óramutató járásával megegyező irányban. Ezután zárja néhányszor az ablakot, hogy lássa, simán nyílik és záródik-e.

Műanyag ablakának mostanra már szorosan illeszkednie kell a keretbe. Ezekkel az egyszerű lépésekkel megszüntetheti az ablak nem tökéletes záródását az otthonában.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!