Lélegző műanyag ablak

A „lélegző műanyag ablak” kifejezés bonyolultan hangzik, de nem jelent mást, mint hogy a friss levegő akkor is bejuthat a lakásba, amikor az ablak zárva van. De akkor nem hűl ki a lakás? – tehetjük fel a kérdést joggal.

Lélegző műanyag ablak – műszaki megoldás

Ez nem csak a fa ablakok esetében van így, hiszen a modern műanyag ablakok kamrás szerkezetűek, szintén a lehető legjobb hő- és hangszigetelés érdekében. A kamrák között azonban szellőzőcsatorna is található, amelyen keresztül a hidegebb külső levegő beszívódik a lakásba, míg a kamrákban lévő meleg légpárnák felmelegítik azt. Így a zárt tér mindig oxigénnel van ellátva anélkül, hogy energiát pazarolnánk a fűtésre.

Lélegző műanyag ablak

Nincs szükség szellőztetésre

A szakértők most azt szorgalmazzák, hogy az államilag támogatott ablakok és ajtók cseréjekor csak ilyen technológiával rendelkező ablakokat és ajtókat építsenek be, ezért terjednek a lélegző műanyag ablakok. Érveik meggyőzőek: a nyitott égővel működő fűtési rendszerek (pl. kandallók) mindig a helyiség levegőjéből vonják el az égéshez szükséges oxigént. Napközben még van lehetőség a gyakori szellőztetésre, de éjszaka kevesen kelnek fel, hogy friss levegőt engedjenek be otthonukba. A teljesen zárt, nem légáteresztő ablakok és a ténylegesen légmentesen záródó ablakok halálos mennyiségű szén-monoxidot bocsáthatnak ki.

Penészesedés megelőzése szellőztetéssel

De nem csak a szélsőséges és nem egy esetben tragikus eseteket védheti meg egy légáteresztő ablak. Egy átlagos család naponta használ vizet, és ebből körülbelül 10 liter vízgőz kerül a levegőbe. Ha ez a mennyiség nem tud folyamatosan távozni a négy fal közül, akkor gyorsan kialakul a penész. Ezt a folyamatot is megakadályozzák a mai követelményeknek megfelelő ajtók és ablakok.

Ablak légbevezető beépítés

Ha a lakásban nagy teljesítményű gázkészülékek vanak, légbevezetők használhatók, ha nincs szellőzőrendszer (a kéményseprő által jóváhagyott).

Figyelem! Légbevezetőt jelenleg nem forgalmazunk, és kapacitás hiányában jelenleg nem tudjuk vállalni a beépítését sem. Köszönjük megértését.

A műanyag ablak tömítettsége miatt a légcsere olyan mértékben csökken, hogy megfelelő levegőellátásra lehet szükség. Elegendő légcserét a lakás minden pontján megfelelő légcserével lehet elérni. Ez a következőképpen valósítható meg:

  • rendszeres rövid távú szellőztetés naponta többször
  • a műanyag ablak szellőztető funkciójának használata (nem minden ablaknál lehetséges)
  • szellőzőrendszer beépítésével
  • légbevezető berendezés használatával
Ablak légbevezető beépítés

Mikor kell légbevezetőt használni?

Az, hogy milyen típusú légbevezetőre van szüksége, attól függ, hogy milyen célra és mekkora kapacitás szükséges a megfelelő légcsere eléréséhez. Ha saját kútfőt szeretne használni, akkor azt magának kell kiválasztania, vagy meg kell kérdeznie az eladót, hogy melyiket ajánlja.

Ha olyan céget bíz meg, amely ilyen szerkezeteket utólagosan felszerel, ők pontosan tudni fogják, hogy milyen típusú légbevezetőt kell használni.

Ha most vásárol műanyag ablakot, akkor már a tervezéskor mérlegelje, hogy szüksége van-e légbevezetőre, és már a kezdetektől fogva így rendelje meg az ablakot.

Műanyag ablakok légbevezetőinek szakszerű beépítése

A legegyszerűbb a gyártás során kialakítani a szellőzőnyílást, de az ablak beépítése után is be lehet marni. Réssel ellátott ablakok beépítésekor különös gondot kell fordítani arra, hogy az ilyen ablakok a tervezett helyekre kerüljenek.

A vágást a tok felső részén, valamint a szárny felső részén úgy kell elvégezni, hogy a szigetelőgumi ne sérüljön. Az esővédőt vagy rovarhálót a tok külső oldalára, a légbeömlő nyílászárót pedig a belső rész feletti oldalra kell csavarozni. A középső tömítéssel ellátott műanyag ablakrendszereknél a középső tömítést a rés hosszában ki kell vágni a megfelelő légteljesítmény elérése érdekében!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!