Redőny utólagos motorizálása

Megoldható a redőny utólagos motorizálása? Igen, akár a régi fából készült redőny is motorizálható utólagosan, ha megoldható a redőnyt mozgató motor áramellátása az elektromos hálózatról, és ha a redőny elemei nem csúsznak el egymáshoz képest.

A redőny utólagos motorizálás előfeltételei

3 dolog kell ahhoz, hogy a redőny motorizálható legyen utólagosan.

Elektromos tápellátás biztosítása

Az elektromos áram a redőnyt mozgató motor (pl. Somfy, SmartHome BIDI) működtetéséhez kell. A redőny mozgatásához 220 V-os elektromos aljzatot kell kiépíteni.

A redőnylécek oldalirányú elcsúszásgátlása

Ahhoz, hogy a redőny motorizálása utólag is megoldható legyen, biztosítani kell, hogy a redőny elemei nem csúsznak el egymáshoz képest. Ez az ún arriterezés, azaz olyan elemek beépítése, amelyek garantálják, hogy a redőny elemei egymáshoz képest megfelelő helyzetben maradjanak.

Elektromos redőny utólag

Redőny tengely csere

A redőny motoros mozgatásához hosszabb tengelyre van szükség, mint ami a kézi mozgatáshoz kell, ezért ki kell szerelni a meglévő tengelyt, és hosszabbra kell cserélni.

Figyelem! Jelenleg a Zsola Ablak Kft. csak a gyártó által készre szerelt alumínium redőny motort szereli be ablakcsere vagy új ablak beépítése során!

A Zsola Ablak Kft. hívása

Figyelem! Van olyan eset, amikor a redőny lécek nagyon eltérő méretűek, ezért nem javasolt az utólagos motorizálás!

A redőny utólagos motorizálásának folyamata röviden

  1. Ha gurtnis redőnyt motorizálni szeretnénk utólag, akkor először le kell szerelnünk a redőnyt, hogy beépíthető legyen a redőnymozgató motor.
  2. Miután kivettük a redőnypalástot a redőny tokjából, ki kell cserélni a tengelyt, amelyen futnak az elemek. Az új tengely hatszögletű, hosszú típusú, ami biztosítja a motorhoz való csatlakoztatását és a redőny motoros mozgatását.
  3. Ha eredetileg nem volt beépítve szétcsúszásgátló, akkor pótolni kell.
  4. Az elektromos motor rögzítése után vissza kell szerelni a redőnyt a tokba.
Műanyag redőny motorizálás

A gurtnis redőny motorossá alakítása ezekkel a lépésekkel készen is van.

A motoros redőny beállítása

A redőny visszaszerelése után a beállítás hozzátartozik a motorizálás folyamatához. A beállítás lényegében a redőny alsó és felső végállásainak pontos beállítását jelenti. Ezt követően a kábel elektromos hálózatának kiépítése van hátra, ha a motor beállítása csak ideiglenes áramellátásról történt.

error: Content is protected !!