page contents
Milyen műanyag ablakot válasszunk? 1

Milyen műanyag ablakot válasszunk?

Sokaknak okoz nehézséget, hogy milyen műanyag ablakot válasszunk. Természetesen mindig ajánlott tapasztalt szakember véleményét kikérni. Helyszíni felméréseink során elmagyarázzuk a legfontosabb szempontokat. Ebben az írásunkban összeszedtük az alapvető információkat, kifejezéseket, amivel találkozhat a választás során.

Mekkora műanyag ablakra van szükség?

Fontos tudnivaló, hogy műanyag és fa tokozású ablakoknál is lényeges, hogy az ablak méretét nem az üveg, hanem a teljes tok mérete határozza meg. Tehát a méret megadásánál ezt a kívánt méretet kell megadnia nekünk úgy, hogy először a vízszintes, majd a függőleges méret szerepeljen (pl. 120 x 150, ahol 120 cm széles és 150 cm magas tokkal rendelkező ablakra van szüksége).

Lényeges még azt megemlíteni, hogy amikor a tervező a bevilágítási értékeket számolja a helyiségek alapterületének, tájolásának és a lakás belső elosztásának figyelembe vételével, akkor a világító felületet számítja ki, ennél mindig érdemes egy kicsit nagyobb nyílászárót rendelni, hiszen a tok és esetleg a redőny is levesz a fényt áteresztő felületből.

Milyen színű műanyag ablakot rendeljek?

Ha nincs külön kérés a színre vonatkozóan, fehér színű, PVC anyagú ablakra adunk ajánlatot, de kérésre bármilyen más színben vagy fóliázással rendelkező ablakra is tudunk árat számolni. A fóliázás és a festés feláras, ez általában 30-40% plusz ráfordítással jár. A fólia ellenáll az UV sugárzásnak, és választható fa hatású szín is, így akár teljesen fa hatású ablakunk is lehet műanyagból.

Hogyan nyíljon az ablak?

Árban nagyobb a különbség a fix és a valamilyen módon nyíló ablakok között, ugyanis a nem nyíló ablakokban nincs vasalat, szárny, zsanér. Mielőtt azonban megspórolná a nyílási lehetőséget, gondolja át, hogy hogyan fogja tisztítani az ablakot, illetve hogy hogyan oldható meg a lakás, helyiség szellőzése. Lehet, hogy érdemes spórolni és egyszer költeni egy nyitható ablakra

A nyitási mód kiválasztásakor természetesen figyelembe kell venni a lakás belső bútorozását is, mert a belső adottságok korlátozhatják a lehetőségeket. A nyitási sugár csökkentésére lehet osztott ablakokban is gondolkodni.

Néhány jellemző ablaktípus az alábbiakban látható a gyakori ablaknyitási módokkal:

Műanyag ablakok nyitásának módjaimilyen műanyag ablakot válasszunk

 

Mit érdemes figyelembe venni műanyag ablak vásárlásakor?

A különféle műszaki paraméterek együtt határozzák meg a jó minőségű műanyag ablak alkalmasságát. Ezek nagyrészt az alábbi paraméterek:

  • k hőátbocsátási érték: Ez a hőátbocsátási tényező (U-val is szokták jelölni), amelynek értéke annál jobb, minél kisebb, mert ekkor több hő marad a lakásban.
    Az ablakcserét esztétikai okokon kívül indokolhatja még a túl magas hőveszteség, ami a régebbi ablakokra jellemző. A légkamrák (akár 6) és a rétegek (akár 3) számának növelésével javítható (csökkenthető) a k értéke. Egy 0,5 kW/m2K értékű nyílászáró már igen jó minőségűnek számít.
  • üveg: egy szokásos ablaküveg rétegrend így alakul: 4 mm-es üveg, 16 mm-es légrés, majd ismét egy 4 mm-es üveg következik. A légrésben az igényesebb műanyag ablakok esetén nemesgáz-töltést is található (pl. argon).
  • profil: keretnek vagy toknak is szoktuk hívni egyszerűbben, ebben van rögzítve az üveg. A profilnál precíz méretezéssel és pontos illesztéssel érhető el a jó záródás és a műanyag ablak hosszú élettartama.
  • légkamrák: ezek a profilban lévő légrések, számuk növelésével javítható az ablak hőszigetelő képessége. Sok légkamrás ablakoknál előfordul, hogy bizonyos légrések különleges habbal vannak kifújva, ami tovább fokozza a profil hőszigetelését.
  • vasalat: ez az a rész, amelyet a kilinccsel mozgatunk. A jó ablak fontos ismérve a kitűnő minőségű vasalat.
  • résszellőzés: olyan ablakfunkció, ami biztosítja pl. kimosott ruhák szárításakor, hogy egy pár mm-es résen keresztül eltávozzon a lakásban kialakult pára, és biztosítható vele a levegő utánpótlása is pl. légtömör módon záró lakásokban, ahol pl. kandallóval fűtünk.

 

 

 

KÉRJE MOST EGYEDI ÁRAJÁNLATUNKAT!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial