Műanyag ablak karbantartása

Nem űrtudomány, hiszen a műanyag nyílászárók egyik nagy előnye, hogy tisztításuk és karbantartásuk rendkívül egyszerű.

A műanyag ablakok tisztítása

Az ablakok profiljai be vannak vonva egy védőréteggel, amely meghosszabbítja a műanyag nyílászáró élettartamát. Ebből adódóan a tisztításnál kerülni kell erős tisztítószerek és dörzshatású eszközök alkalmazását. Ajánljuk mosogatószer és puha rongy alkalmazását.

Vasalatok karbantartása

A vasalatot az arra kijelölt pontokon kell megolajozni évente, javasoljuk mindig a gyártó útmutatójában foglaltak betartását, amiről az ablak beépítésekor mi is szívesen adunk tájékoztatást. Az olajozás elmulasztása a vasalat nyikorgását, rosszabb esetben egy idő elteltével kiakadását, működésképtelenségét vonhatja maga után

A műanyag ablak élettartama

A manapság gyártott műanyag ablakok lényegesen hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a néhány évtizeddel ezelőtt gyártott ablakok, ugyanis sokkal ellenállóbb anyagokból készülnek és sokkal kevésbé vetemednek és színeződnek el, mint a 20 évvel ezelőtt gyártott termékek. Vázuk merev acélból készül, ami sokkal tartósabb, mint a fa nyílászárók. Különleges felületkezelésüknek köszönhetően nagymértékben ellenállnak az ultraibolya sugárzásnak is. A mostanában gyártott ablakokat körülbelül 50 évre tervezik.

Műanyag ablak javítása

Milyen problémák lehetnek egy műanyag ablakkal?

Megeshet, hogy valamiért nem zár jól az ablak. Ha huzatot érez a lakásban, nem működik valamelyik funkciója, például nem lehet bukó helyzetbe állítani. Ilyenkor jellemzően a vasalattal van a gond. Gyakori probléma a rendszeres karbantartás, olajozás elmulasztása. Ennek hatására jobban kopik a vasalat, és előfordulhat a működésképtelen állapot. Amikor valamilyen funkciót nem képes ellátni az ablak záráskor, meg kell emelni a műanyag ablakot, mert lóg.

Jellemző okok a karbantartás elmulasztása, a nem megfelelő tömítettség, illetve a hőszigetelő üveg elmozdulása a keretben. A dilatációt okozhatja napsütés. Ha lóg az ablakszárny, akkor ne várja meg, amikor már egyáltalán nem lehet mozgatni, hanem hívjon időben szerelőt. A vasalat kopó alkatrészeinek nem megfelelő karbantartása, időben történő cseréjének elmulasztása a tökéletes zárás rovására mehet. Ez csak felesleges bosszúsággal jár, ahelyett, hogy időben cselekednénk.

Soha ne gyalulja a műanyag profilt, mindig csak gyári alkatrészt építsen be. Oda nem illő gumi tömítőprofilt soha ne használjon. Ne távolítsa el a gyárilag szerelt tömítő gumit, és ne próbálja meg kiegészítő szigeteléssel javítani a résmentes szigetelést.

error: Content is protected !!