Gerébtokos ablak cseréje műanyagra

Régi típusú, gerébtokos ablak cseréje műanyagra profi kivitelező céggel, rövid átfutási idővel: Zsola Ablak Kft.

A múlt századi városi ablakok egy jellegzetes és meghatározó elemét képezték a városi építészetnek. Ezek a régebbi ablakok szinte kivétel nélkül kapcsolt gerébtokos kivitelben készültek. Ez azt jelenti, hogy az ablak egysége két dupla ablakszárnyból áll, melyek két oldalt egy-egy függőleges tengely körül nyithatók ki. Az ablakszárnyak között egy jellemző kb. 10 cm-es távolság van, ami a régi korok stílusát és műszaki megoldásait tükrözi.

Zsola Ablak hívása

Ez a különleges kivitelezési forma a múlt századok építészetének és technológiájának egyedi sajátosságait hordozza magában. A kapcsolt gerébtokos ablakok nem csak esztétikailag voltak jelentős részei az épületeknek, hanem funkcionálisan is hozzájárultak a belső tér szellőzéséhez és megfelelő fényáteresztéséhez. Az ilyen ablakok karakteres megjelenésükkel és hagyományos műszaki kialakításukkal különleges hangulatot teremtettek a városi épületekben.

Gerébtokos ablak cseréje műanyagra

Gerébtokos ablak cseréje során fontos, hogy meghatározzuk, mennyire bontsuk vissza a régi szerkezetet. Ez azért fontos, mert a kibontott szerkezetek helyére ugyanolyan funkciót ellátó elemeket kell beszereznünk vagy gyártatnunk, vagy egyszerűen megszüntetjük azokat.

Gerébtokos ablak cseréje műanyagra

Amikor eldöntjük, hogy meddig bontsuk vissza a régi szerkezetet, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Ezek közé tartozik például az ablakcserével járó költség, az új szerkezet beépítésének módja és az elvárt eredmény. Ha a régi szerkezet részei még használhatóak és megfelelnek az elvárásoknak, akkor érdemes lehet megtartani őket és csak az elhasználódott részeket cserélni.

Azonban, ha a régi szerkezet már nem felel meg az elvárásoknak vagy sérült, akkor valószínűleg teljesen ki kell cserélni. Ebben az esetben új elemeket kell gyártatnunk vagy beszereznünk, amelyek ugyanazt a funkciót látják el, mint a régi szerkezet.

Fontos az is, hogy a kibontott szerkezetek helyére megfelelő méretű és típusú ablakokat vagy elemeket válasszunk. Ezeket az elemeket vagy ablakokat gyártatni vagy beszerezni kell, hogy megfeleljenek az adott helynek és funkcióknak.

Bontás nélküli ablakcsere

Két fő lehetőség van a bontás nélküli ablakcserére: a bontás nélküli ablakcsere és a tokráépítéses ablakcsere.

  1. Bontás nélküli ablakcsere: Ha a régi tok állapota megfelelő, akkor lehetőség van az ablakcserét elvégezni a meglévő tok megtartásával. Ebben az esetben az új ablakot a régi tokba építik be, így nem szükséges a tok bontása vagy cseréje. Ez a megoldás idő- és költséghatékony lehet, mivel nem kell új tokot gyártatni vagy beszerezni.
  2. Tokráépítéses ablakcsere: Ha a régi tok nem megfelelő állapotban van, de még mindig stabilan áll és nem mozdult ki a helyéről, akkor lehetőség van a tokráépítéses ablakcsere elvégzésére. Ebben az esetben egy új tokat építenek a régi tok köré, amelybe beépítik az új ablakot. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az ablakot korszerűsítsük és jobb hőszigetelést érjünk el, miközben megtartjuk a régi tok stabilitását.
Bontás nélküli ablakcsere

Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és fontos szempontjai. A bontás nélküli ablakcsere gyorsabb és olcsóbb lehet, míg a tokráépítéses ablakcsere lehetőséget ad a régi tok megtartására és a jobb hőszigetelés elérésére. A választást befolyásolhatja az ablak típusa, az elvárt eredmény, valamint az anyagi lehetőségek és az épület egyedi jellemzői.

Zsola Ablak hívása

A fent említett módszer, azaz a bontás nélküli vagy tokráépítéses ablakcsere, alkalmazható mind fa, mind műanyag nyílászárók esetén. Ez azt jelenti, hogy nem számít, milyen anyagból készült az eredeti ablak, mindkettő esetében lehetőség van a régi tok megtartására vagy az új tokráépítésre.

Amennyiben az ablakunk felső beépített redőnyszekrénnyel rendelkezik, fontos megoldani a szerelőnyílás szigetelését is. A szerelőnyílás az a hely, ahol a redőnyszekrény be van építve az ablakkeretbe. Ez a terület potenciális hőhidat jelenthet, ahol hőveszteség vagy hideg levegő beáramlása történhet.

A szerelőnyílás szigetelésének célja, hogy minimalizálja a hőveszteséget és a hideg levegő behatolását. Ehhez szigetelőanyagot kell alkalmazni a szerelőnyílás és az ablakkeret között. Ez lehet például szilikon tömítőanyag vagy speciális szigetelőprofil.

A szigetelőanyag alkalmazása során fontos, hogy gondosan és alaposan zárjuk le a szerelőnyílást, hogy ne legyenek hézagok vagy repedések, amelyeken keresztül a hő vagy hideg levegő átjuthat. Ez hozzájárulhat a jobb hőszigeteléshez és az energiahatékonysághoz.

A szerelőnyílás szigetelését általában a szakember végzi el, aki az ablakcserét végzi. Ő felméri az adott helyzetet és javaslatot tesz a megfelelő szigetelőanyag és technika alkalmazására. Fontos, hogy a szerelőnyílás szigetelése része legyen az ablakcserének, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el az energiahatékonyság és a komfort szempontjából.

Gerébtokos ablak cseréje

Amennyiben normál gerébtokos ablakunk van, a legegyszerűbb csere lehetőségek közé tartozik a tokráépítés vagy a tok kibontása utáni visszajavítás gipszkartonnal.

  1. Tokráépítés: A tokráépítés során egy új tokot építenek a régi tok köré, amelybe beépítik az új ablakot. Ez a módszer lehetővé teszi a régi tok megtartását, miközben frissíthetjük az ablakot és javíthatjuk a hőszigetelést. A tokráépítés során a régi tok körül egy új keretet építenek, amelybe az új ablak beilleszthető. Ezután a tokot körbe lehet szigetelni és befejezni a beépítést.
  2. Tok kibontása és visszajavítás gipszkartonnal: Ha a régi tok nem megfelelő állapotban van, de szeretnénk megtartani a fal eredeti szerkezetét, lehetőség van a tok kibontására és a visszajavítására gipszkartonnal. Ebben az esetben a régi tokot kibontjuk, majd a falat gipszkartonnal helyreállítjuk és simítjuk. Ezután az új ablakot beépítjük a gipszkartonnal javított falba.
ablak gipszkartonozása

Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és fontos szempontjai. A tokráépítés lehetőséget ad a régi tok megtartására és a jobb hőszigetelés elérésére. A tok kibontása és visszajavítása gipszkartonnal pedig lehetőséget nyújt a fal eredeti szerkezetének megtartására és egy esztétikusabb megjelenés elérésére.

A választást befolyásolhatja az ablak állapota, az elvárt eredmény, valamint az anyagi lehetőségek és az épület egyedi jellemzői. Fontos, hogy a csere vagy visszajavítás során mindig szakember segítségét kérjük, aki felméri az adott helyzetet és javaslatot tesz a legmegfelelőbb megoldásra.

Zsola Ablak hívása

Kapcsolódó ablakos cikkek:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!