Mikor érdemes ablakot cserélni?

Cikkünkben felsorolunk 10 arra utaló jelet, hogy itt az ideje kicserélni az ablakokat a lakásában. Mikor érdemes ablakot cserélni? Télen vagy nyáron? Bármikor, az igazi kérdés az, hogy szükség van-e a cserére.

Néhány ingatlantulajdonosnak fogalma sincs arról, hogy mennyi idősek az ablakai. Lehet, hogy messziről nézve rendben vannak, de lehet, hogy van néhány árulkodó jel arra vonatkozóan, hogy problémák vannak.

Még ha az ablakai nem is olyan régiek, a problémák bármikor felmerülhetnek. Figyeljen ezekre a figyelmeztető jelekre, és ha bármelyik ismerős Önnek, lehet, hogy itt az ideje fontolóra venni az ablakok cseréjét.

Huzatos ablak

Előfordul, hogy akár egy fa, akár egy műanyag ablak huzatos. Ha hallja, ahogy a szél fütyül az ablakon keresztül, érzi a hideg levegőt, ami a keret körül beáramlik, akkor baj van.

műanyag ablak huzatos

Tartson egy zsebkendőt vagy cérnát az ablakkerethez, és nézze meg, hogy mozog-e. Ha ablakai nagyon rossz állapotban vannak, akár azt is láthatja, hogy a tok résein át fény szűrődik be. A huzatos ablakok a téli hónapokban biztosan jobban észrevehetők, amikor a hideg levegő érezhetően befújja otthonát.

Ilyenkor a kazán túlórázni fog, mivel beindul, hogy a levegő otthonában kellemes hőmérsékleten tartsa a levegőt.

Megnövekedett fűtésszámla

Mivel a kazán túlórázik, hogy kompenzálja a huzatos ablakokat, biztosan észreveszi a növekedést a fűtési számlán. Ezek a magas energiaköltségek nyáron is jelentkeznek, amikor a légkondicionálója azon dolgozik, hogy hűvösen tartsa a házat.

Gondoljon arra a sok elpazarolt energiára és pénzre, amit gyakorlatilag szó szerint kidobnak az ablakon. Fektesse a pénzét új ablakokba, és jelentős megtakarítást kérhetem az energiaszámlán.

Egyrétegű ablakok

Az egyrétegű ablakok nem nyújtanak megfelelő hőszigetelést és hangszigetelést, illetve nem rendelkeznek megfelelő energiahatékonysággal. Bármilyen legyen is a külső hőmérséklet, a kazán és a légkondicionáló berendezés többet fog menni, hogy kompenzálja a hőmérsékletkülönbséget.

Ha még mindig egyrétegű ablakai vannak otthonában, váltson dupla vagy akár háromrétegű üvegezésű ablakra. Észre fogja venni a különbséget az energiaszámláin, növelni fogja ingatlana értékét, és csökkenteni fogja a szén-dioxid kibocsátást is.

Rosszul működő nyílászárók

Az ablakok nyitásának és zárásának nem szabadna a napi edzésrutin részévé válnia – könnyedén kell nyílniuk és záródniuk. A megfelelően működő zár további biztosítékot jelent az otthonából kiszökő levegő ellen, valamint mechanikailag is biztonságosabb. Ha ez nem teljesül, itt az ideje az ablakcserének.

Ablak párásodás

Zsebkendővel kell törölgetnie a párásodó ablakokat? Amikor a lakás belsejéből érkező meleg, nedves levegő találkozik az üvegablak hideg felületével, kondenzvíz keletkezik.

ablak párásodás ellen

A páralecsapódás többféle okból is bekövetkezhet, de ha állandóan jelentkezik és fagy, akkor szinte biztos, hogy rosszak az ablakok. Az ablak párásodás elleni legjobb megoldás az ablak cseréje egy modern, hőszigetelt ablakra.

Nedvesség az ablaktáblák között

A dupla üvegezésű ablakok rétegei közötti teret argon- vagy kriptongázzal töltik fel a jobb szigetelés érdekében. A két üvegtábla között légmentes tömítésnek kell lennie a hőátadás csökkentése érdekében.

Miért izzad az ablak? Ez termoplan és műanyag ablakok esetén is előfordul. Ha az üvegtáblák („két ablak”) közötti tömítés nem zár tökéletesen, a külső üvegtábla belső oldalán nedvesség képződik, mivel ott a leghidegebb a felület. A megrepedt tömítés miatt a párásodás megszüntetéséhez ideje kicserélni az ablakokat.

Behallatszó zajok

Jó hallani a madarak csicsergését, miközben az ember reggelente még az ágyban fekszik, de nem akarunk minden dolgot hallani, ami a szomszédban történik. A régebbi ablakok nem nyújtanak túl jó hangszigetelést, így ha például a szomszéd autója már messziről hallható, érdemes új ablakok beszerzését fontolóra vennie, hogy elnyeljék ezeket a mindennapi hangokat.

Egyre rosszabb állapotú ablaktok

Még a jó minőségű fa ablaktokok is elrohadhatnak és elkorhadhatnak az idő múlásával. A nedvességnek való kitettség korhadást okoz, és bizonyos esetekben penész is kialakulhat.

Nézze át alaposan az ablaktokokat és a párkányokat. Ha rothadás vagy penészesedés jeleit látja, itt az ideje új ablakoknak.

Rossz esztétikai megjelenés

Az ablakok otthona egyik leglátványosabb elemei, és nagyszerű megjelenést képesek biztosítani. Ha elavultnak tűnnek, akkor az otthona is az lesz. A modern és energiatakarékos ablakok növelik otthona értékét, miközben emelik az ingatlan értékét. Nagyon sok lehetőség közül választhat, ezért mindenképpen kérje ki szakember véleményét.

Látható károsodás az ablakon

Ablakai folyamatosan ki vannak téve az elemeknek – a kemény szélnek és esőnek, a fagyos hőmérsékletnek és a káros UV-sugaraknak. Ellenőrizze az olyan jeleket, mint az üveg repedései vagy a vízkárok. Vannak-e vetemedésre utaló jelek? Az üveg annyira bepárásodott, hogy már nem is lát az ablakon keresztül?

Az ablakokat úgy tervezték, hogy szellőzést, légáramlást és fényt biztosítsanak otthonunkban. Ha ezek bármelyike sérül, akkor itt az ideje az ablakcserének.

Akkor végül is mikor érdemes ablakot cserélni?

Ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja (pl. huzatos, párásodó, sérült ablak, nyilvánvaló hő- és/vagy hangszigetelési problémák) esetén feltétlenül. Ha nem biztos ablakai megfelelő minőségében, telefonon is megpróbálunk segíteni vagy kimegyünk egy helyszíni felmérésre.

Az ablakcsere helyszíni felmérésével kapcsolatban kérjük, egyeztessen velünk elérhetőségeink bármelyikén!

ablakcsere ingyenes felmérés

Gyakori kérdések

Mennyi egy műanyag ablak élettartama?

Egy műanyag ablak élettartama függ az ablak minőségétől (a gyártás során felhasznált alapanyagok, gyártástechnológia stb.) és az ablak karbantartásáról. Alapvetően különbség van a fa és a műanyag ablakok karbantartása és tartóssága között.
Napjainkra elmondható, hogy a műanyag ablakok gyártástechnológiája olyan nagymértékben fejlődött, hogy minimális karbantartás igény mellett is meghaladja a fa ablakok élettartamát. A műanyag ablakokat nem kell festeni, csiszolni és nem vetemednek.
Ha a panelházakra gondolunk, akkor az ott lévő fa ablakok 25-30 év után már gyakorlatilag használhatatlanok. Ezzel szemben a műanyag ablakok élettartama 40-50 évig is kitolható.

Nem baj, ha az ablak hideg?

Ha a dupla üvegezésű ablakok belső ablaka hidegnek tűnik, az valójában nagyon jó jel arra nézve, hogy az ablakok megfelelően működnek, és melegen tartják otthonát. Tehát nem kell aggódnia, ha a dupla üvegezés hideg tapintású, az azt jelenti, hogy segít a hőt otthonában tartani, és távol tartja a hideg levegőt.

Az ablakcserébe való befektetés megéri?

Az új lakásablakok beszerelése mindenképpen megéri a befektetést, attól függően, hogy mit vár tőlük. Az új ablakok értéket teremtenek azáltal, hogy növelik otthona eladási értékét, növelik az energiahatékonyságot, és esztétikusabbá teszik otthonát.

Hogyan készüljek fel az ablakcserére?

Távolítson el a munkaterületen minden törékeny vagy kényes dolgot. Távolítson el mindent a falakról és polcokról. Fedje le bútorait takarókkal vagy lepedőkkel, hogy megvédje a nyílászáró csere során keletkező portól.

error: Content is protected !!