Ablakos hívása: +36 70 770 0455

Loggia beépítés engedélyezése

Az erkély vagy loggia beépítés engedélyezése Magyarországon több tényezőtől függ. Először is, fontos megérteni az alapfogalmakat:

  • Erkély: A ház homlokzatából kiugró építészeti elem, amelynek általában nincsenek oldalfalai.
  • Loggia: A lakásunkhoz közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér, amely három oldalról falakkal, alulról és felülről födémekkel, a homlokzat síkjára eső oldala felől pedig korláttal vagy mellvéddel határolt.

Loggia beépítés engedélyezése

Az erkély és loggia közötti különbségek meghatározzák a beépítés módját és a szükséges engedélyeket. Néhány fontos szempont:

  1. Engedélyek: Magyarországon a társasházak homlokzatának jellegét, szerkezetét érintő átalakítások, valamint azok a típusú felújítások, amelyek a lakások rendeltetési egységeinek számát vagy használati jellegét megváltoztatják, engedélykötelesek. Az építési engedélyt 2020. március elsejétől a kormányhivatalok adják ki. Tehát tervezett beépítés esetén mindenképpen készíttessünk látványtervet, és forduljunk az építésügyi hatósághoz.
  2. Tulajdonságok: Az erkélynek csak a homlokzati oldalon és alulról van falazati eleme (általában beton). Az erkély külső korlátja leggyakrabban fémrács vagy tégla/kő/beton és fémrács kombinációja. Az erkély beépítése összetett és költséges lehet. A loggia sokkal jobban integrálódik a homlokzat síkjába, több falazati elemmel rendelkezik, mint az erkély. Loggia esetében „csak” ki kell egészíteni ablakokkal vagy külső „fallal”.
  3. Tulajdonostársak hozzájárulása: Az átalakítással megváltoztatjuk az ingatlan homlokzatát, ezért a lakóközösség, vagyis a tulajdonostársak hozzájárulását is kérni kell.
Loggia beépítés engedélyezése

Ha szeretne beépíteni egy erkélyt vagy loggiát, akkor forduljon szakemberhez! A beépítést a Zsola Ablak Kft. nagy tapasztalattal, sok elvégzett munkával a háta mögött, precízen és a megállapodott határidőre vállalja!

Loggia beépítés szabályai

Az erkély vagy loggia teljes beépítésekor több műszaki szempontot figyelembe kell vennünk. Az alábbiakban részletezem, mire érdemes odafigyelni:

  • Hőszigetelés: A beépítendő egység magas színvonalú hőszigetelése elengedhetetlen. A loggia eltérő hőáteresztési tényezőivel számolnunk kell, hiszen a lakás többi része általában több oldalról fűtött helyiségekkel veszi körbe, míg a loggia aprócska helyisége ezeken kívül helyezkedik el. A loggia alsó és felső födémjének beton anyagát gondosan hőszigetelnünk kell, hogy ne engedje át a hideget. A felső födém szigetelése problémás lehet, mivel az már nem a mi lakásunkhoz tartozik. A hőszigetelés lehetőségeiről és a hőszigetelésről helyhiány esetén már írtunk korábbi blogbejegyzéseinkben.
  • Hőhidak elkerülése: Nagy figyelmet kell fordítani a loggia-födémek és a homlokzat, valamint az új és régi épületegységek találkozásainak hőszigetelésére. Ha ezt nem megfelelően végezzük, hőhidak alakulhatnak ki, amelyek hőveszteséget okoznak.
  • Párazárás: A párazárásról is gondoskodni kell. A beépített loggiákban különösen fontos, hogy a hideg sarkokban ne alakuljon ki penészesedés.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!