Műanyag ablak tisztítása

Míg a faanyag sok törődést igényel, addig a műanyag ablak tisztítása sokkal kevesebb munkát igényel. A műanyag ablakok évekig is kibírják odafigyelés nélkül. A műanyag azonban rendszeres mosást igényel, hogy tisztának és ragyogónak tűnjön, mivel a por és a szennyeződések felhalmozódnak, különösen a fehér kereteken. 

Műanyag ablak tisztítása

Városi ingatlanok esetében 3 havonta egy alapos tisztítást ajánlunk, míg vidéken, ahol nincs annyi szennyeződés, évente kétszer is elegendő lehet.

Hogyan kell tisztítani a műanyag ablakkeretek belsejét?

  • Kezdje a zsanérok és a keretek belsejének tisztításával.
  • Nyissa ki az ablakot a lehető legjobban.
  • Használjon porszívót a felgyülemlett por zsanérokból való eltávolításához.
  • Használhat puha kefés porszívó tartozékot, hogy körbefusson a kereten, és bejusson a keret minden sarkába.
  • Használjon puha rongyot és langyos vizet enyhe szappanos oldattal a műanyag ablakkeretek belsejének tisztításához.
  • Tartsa kenve a zsanérokat néhány csepp univerzális kenőolajjal.

Hogyan kell tisztítani a műanyag ablak keretét?

A makacs foltok eltüntetésére irányuló túlságosan erős tisztítás okozta elszíneződések vagy károk elkerülése érdekében a langyos szappanos vízzel történő rendszeres mosás a legjobb állapotban tartja fehér műanyag ablak kereteit.

  • Használjon puha kefét vagy puha ruhát a por és az enyhe szennyeződések lekeféléséhez.
  • Ha van permetezője, öblítse le az ablakokat tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.
  • Készítsen meleg vizes szappanos oldatot egy kevés mosogatószerrel vagy egy speciális folyékony ablakmosószerrel.
  • Egy puha ruhával és a szappanoldattal mossa le a kereteket és az ablaküvegeket.
  • NE használjon súrolóbetétet, drótgyapotot vagy súrolófelületű szivacsot.
  • Öblítse le tiszta vízzel.

Ha igazán csillogó felületet szeretne elérni, használhat egy speciális ablaktisztító spray-t egy puha ruhával, majd dörzsölje le konyhai papírtörlővel vagy régi újságpapírral. De NE fújja ezt a keretekre.

Használhat ecetet is – ez egy varázslatos összetevő a tisztításhoz:

  • Keverj össze egy kevés ecetet fél liter vízzel és néhány csepp mosogatószerrel.
  • Egy puha ronggyal kenje be az ablakokat, majd egy régi újságpapírral körkörös mozdulatokkal dörzsölje át, hogy csillogóvá száradjon.

Mit ne használjon a műanyag ablak keretén?

  • Ne használjon üvegtisztítót a kereteken.
  • NE használjon fehérítőt, szeszt, vagy WD40-et.
  • NE használjon súrolószert.
  • NE használjon maró vagy ammónia alapú tisztítószereket.
  • NE használjon tisztítókefét vagy súrolószivacsot.

Ne feledje, hogy a cellulóz hígítók megolvaszthatják a műanyagot!

Műanyag ablak gumitömítés ápolása

Tartsa távol a vegyszereket

Bár fontos, hogy ne használjon dörzshatású kendőket vagy vegyszereket az ablakkereteken, mivel ezek valószínűleg kárt okoznak, beleértve az elszíneződést és a tompulást, a tömítésekkel kapcsolatban még jobban vigyáznia kell.

Műanyag ablak gumitömítés ápolása

Meleg szappanos víz elegendő az ablaktömítések tisztán tartásához, és létfontosságú, hogy ne hagyja, hogy azok bármilyen vegyszerrel érintkezzenek, függetlenül attól, hogy azok mennyire dörzshatásúak, mivel ez a tömítések elporladását okozhatja.

Óvatosan bánjon a színekkel 

Miközben fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mit használ az ablakok tisztításához, ugyanilyen fontos, hogy átgondolja, hogyan végzi azt. Soha ne használjon súroló hatású kefét vagy drótszivacsot a keretek vagy az ablaktömítések tisztításához, mivel ezek helyrehozhatatlan károkat okozhatnak. Használjon a keretek színével megegyező színű puha ruhát – a különböző színek foltokat hagyhatnak a kereteken, amelyeket nem lesz könnyű eltávolítani.

Vegye elő az ecsetet 

A tömítéstisztításnál nemcsak arról van szó, hogy hogyan néznek ki az ablakai, hanem az egészségéről is. Nagyon fontos, hogy eltávolítsa a port és a páralecsapódást, különben idővel jó eséllyel penészessé válnak, ami miatt még nehezebb lesz a tisztításuk, és légúti problémákat is okozhatnak. 

A por eltávolításának jó módja, ha egy puha kefével óvatosan leütögeti a részecskéket. Miután a tömítéseket egyszer átnézte, adjon egy kis vizet is a keféhez, hogy minden porszemet el tudjon távolítani. 

Hogyan kell tisztítani a műanyag ablakpárkányokat?

  • Készítsen meleg vizes szappanos oldatot egy kis mosogatószerrel.
  • Egy ronggyal vagy nem karcoló hatású szivaccsal mossa le a párkányokat.
  • Előfordulhat, hogy a makacs szennyeződések feloldásához be kell áztatnia a párkányt, és 5 percig hagynia kell, mielőtt újra átdörzsölné.
műanyag ablakpárkány tisztítása

Soha ne használjon olyan súrolóeszközt, ami megkarcolja a felületet, és tartósan károsítja azt.

Besárgult műanyag ablak tisztítása

A régebbi fehér műanyag keret és az olcsó műanyag keret az idő előrehaladtával sárgulni kezd. Sajnos nem sokat tehet a fehérség visszaállításáért, ha minőségi problémáról van szó.

Ahogy fentebb említettük, ha a keretet csiszoló hatású szerrel, súrolószivaccsal kezeli, akkor a műanyag tele lesz finom karcolásokkal, amelyek a keretet idővel elszíneződötté teszik. Ha ez történt, nem tehet semmit, ami a keretet újra ragyogó fehérré tenné.

Ha a keret elszíneződött az évekig tartó kosz és szennyeződés miatt, akkor megpróbálkozhat egy másik trükkel, az ecettel.

  • Keverjen össze 1 rész ecetet 4 rész forró vízzel.
  • Permetező flakon segítségével permetezze a műanyagra
  • Hagyja állni 10 percig
  • Egy tiszta, száraz ruhával törölje le

Soha ne használjon fehérítőt vagy szesztartalmú tisztítószert, mivel ez károsítja a műanyag felületét.

Kérdésem van

Soha ne essen kísértésbe, hogy súrolószivacsot, drótszivacsot vagy bármilyen durva eszközt, vagy túl erős dörzsölést alkalmazzon, mivel ez tartósan megkarcolhatja és károsíthatja a műanyag felületét.

Ne feledje, hogy sok tisztítószer rejtett színezéket tartalmaz, és mivel a műanyag porózus, ez reakcióba léphet, és tartósan elszínezheti az ablakkereteket. És sajnos nem fehérítheti ki őket újra teljesen fehérre.

Ne használjon fehérítőt a műanyag ablakkeretek vagy párkányok tisztításához. Ez károsítja a műanyag felületét, és tartósan elszínezheti azt. Ha fehérítőszert hagy a műanyag ablakkereten, az barnára színezheti. Bármilyen típusú vegyszer reakcióba léphet a műanyagon lévő anyagokkal és lemarhatja a felületet, ami matt és tompa vagy akár színezett megjelenést eredményez, ezt a kárt soha nem tudja eltüntetni.

Használhat fehérítőt műanyag ablakokon?

Ne tegye! Az olcsó vagy régebbi műanyag ablakok egyik fő problémája, hogy sárgás árnyalatúvá válhatnak. Természetes lenne azt gondolni, hogy egy spricc fehérítőszer visszahozza a szuper fehér kereteket., de ez a módszer sajnos nem működik, csak kárt tesz az anyagban.

Tisztíthatja a műanyagot lakkbenzinnel?

Ne használjon fehér szeszt, metilált szeszt vagy WD40-et műanyag keretek vagy ajtók tisztításához. Ez tartósan károsítja a műanyag felületét.

Mit használjon műanyag ablakok tisztításához?

A műanyag ablakkeretek tisztítására a legjobb módszer a meleg víz és szappanoldat és egy nem súroló hatású kendővel történő dörzsölés. Ha ez nem távolítja el a felgyülemlett szennyeződést, a piacon számos speciális 
műanyag tisztítószer van forgalomban.

Mi a legjobb tisztítószer a műanyag ablakkeretek tisztításához?

Ha olyan tisztítószert keres, amely képes leoldani a makacs szennyeződéseket a műanyagon, akkor kipróbálhatja a piacon kapható számos speciális műanyag tisztítószer egyikét. Nem támogatunk vagy ajánlunk semmilyen konkrét terméket, és azt javasoljuk, hogy mindig ellenőrizze, hogy a termék kompatibilis-e a műanyaggal, és először egy kis, kevésbé látható felületen tesztelje.

2 thoughts on “Műanyag ablak tisztítása”

  1. Jacqueline Versteeg

    Goodmorning

    I am Jacqueline and hope that English is oké to react to your Company. I have bought a house in Csernely Hongary. Now we want to change the wooden window frames in plastic frames. We are there 26 september untill 01 oktober. I wsnt to ask to contact for appointment?

  2. Ablakcsere Budapest

    Dear Jacqueline,

    We do not work so far from Budapest unfortunately.

    Have a nice day, Zsola Ablak Kft.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!