Ablakos hívása: +36 70 770 0455

Ablak belső párásodása – 8 bevált párátlanítási módszer

Az ablak belső párásodása gyakori probléma, és nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okozhat. A penész megjelenésének kedvez, és rontja a lakás levegőjének minőségét.

Az ablakok és ajtók belsejében a páralecsapódás akkor keletkezik, amikor a meleg, nedves levegő érintkezik a hideg üveggel. Ez különösen télen gyakori.

Mi okozza az ablak belső párásodását?

Az ablakfelületen kialakuló párásodáshoz az alábbi okok vezetnek a leggyakrabban.

  • Nem megfelelő szellőztetés: A leggyakoribb ok. Ha a lakásban túl magas a páratartalom, és nincs elegendő légcsere, a felesleges pára az ablakok hideg felületén lecsapódik.
  • Bútorok elhelyezkedése: Az ablakok elé helyezett bútorok, függönyök, virágcserépek akadályozzák a levegő szabad áramlását, így a pára nem tud eltávozni.
  • Túl sok párát termelő tevékenységek: A főzés, a zuhanyzás, a ruhaszárítás a lakásban növeli a páratartalmat.
  • Szigetelés hiányosságai: Ha a falak vagy a nyílászárók nem megfelelően szigeteltek, a hideg falakra könnyebben lecsapódik a pára.
Ablak belső párásodása

Hogyan szüntethető meg a kialakult pára?

Az ablak párásodás ellen házi praktikák köre sokrétű. Ezek valójában nagyon egyszerű módszerek a párásodás csökkentésére vagy akár teljes megszüntetésére.

Ismert módszer a só ablakpárkányra helyezése, illetve a macskaalom ablakok közelébe helyezése. Ezek mind jó nedvszívó anyagok, és maguktól is csökkentik az ablakokon kialakuló pára mennyiségét.

  1. Rendszeres szellőztetés: Naponta többször, rövid ideig szellőztessünk intenzíven. A hideg évszakban keresztszellőztetéssel a leghatékonyabb a levegőcserét biztosítani.
  2. Bútorok eltávolítása az ablakok elől: Hagyjunk szabad utat a levegőnek az ablakok körül.
  3. Páraelszívó használata: Főzés és zuhanyzás közben használjuk a páraelszívót.
  4. Ruhaszárítás más helyiségben: A ruhákat ne az ablakok közelében szárítsuk.
  5. Nedves felületek törölgetése: A párás felületeket töröljük szárazra, hogy csökkentsük a páratartalmat.
  6. Légtisztító használata: Egy légtisztító segíthet csökkenteni a levegő páratartalmát.
  7. Hőmérséklet kiegyenlítése: Ha lehetséges, próbáljuk meg a lakás hőmérsékletét egyenletesebbé tenni, hogy csökkentsük a hőmérséklet-különbségeket az ablakok és a falak között.
  8. Szakember bevonása: Ha a fentiek nem vezetnek eredményre, érdemes szakembert hívni, aki felméri a problémát és javasol megfelelő megoldásokat.
Ablak párásodás ellen házi praktika

Használjon hordozható vagy az egész házra kiterjedő párátlanítót

Az egyik módja a levegő páratartalmának csökkentésének otthonában a párátlanító használata. A párátlanítók olyan elektromos készülékek, amelyek segítenek kivonni a vizet a levegőből.

Sokan azért vásárolnak páramentesítő készülékeket, hogy megszüntessék a dohos szagokat, és megelőzzék a penész, a penész és a baktériumok kialakulását, de a páramentesítő készülékeket az ablakokon keletkező páralecsapódás csökkentésére is lehet használni.

Konyhai és fürdőszobai elszívó ventilátorok működtetése

Minden alkalommal, amikor főz vagy zuhanyozik, nedvesség kerül a levegőbe. Néha nehéz a nedvességnek könnyen távoznia otthonából – különösen, ha új építésű háza van, amely szorosan záródik, és még több nedvességet tart meg, mint a régebbi házak. Főzés közben tartsa kordában a felesleges nedvességet az edények letakarásával.

A konyhai elszívó ventilátor működtetésével segítsen eltávolítani a nedvességet a levegőből. Ugyanez vonatkozik a fürdőszobai ventilátorokra is. Zuhanyzás közben és után hagyja bekapcsolva a fürdőszobai ventilátort, hogy segítsen a párás levegő kiáramoltatásában otthonából. Javasoljuk, hogy főzés vagy zuhanyzás után körülbelül 20 percig működtesse a páraelszívó ventilátort.

Hagyja nyitva a beltéri ajtókat és keringtesse a levegőt

Egy másik módja annak, hogy segítsen csökkenteni az ablakok páralecsapódását, az, hogy keringeti a levegőt otthonában. Hagyja nyitva a belső ajtókat az egész otthonában, hogy megakadályozza a páratartalom felgyülemlését egy térben.

Kapcsolja be a mennyezeti ventilátort, még télen is, hogy segítsen a levegő mozgatásában, és a meleg levegőt a mennyezetről lefelé nyomja. Ha nincs túl hideg, az ablakok kinyitásával is keringetheti a levegőt. Ez kiengedi a nedves levegő egy részét, amely esetleg megrekedt otthonában.

Fontos! A párásodás nem csak esztétikai problémát jelent, hanem penészképződéshez és egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ezért fontos, hogy időben foglalkozzunk a kialakult problémával.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!