Ablakcserénél mire kell figyelni?

Lássuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt árajánlatot kérnénk ablakcserére, és mi alapján hasonlítsuk össze a kapott ajánlatokat.

Úgy gondolom, hogy Ön is több vállalkozástól fog ajánlatot kérni. Sok cég ajánlatkérő űrlappal segíti az ügyfelek dolgát, hogy megkönnyítse az árajánlat kérését.

Hány cégtől érdemes árajánlatot kérni. Tapasztalataink alapján legfeljebb 5 közül (a legideálisabb a három közül) érdemes választani, mert csak felesleges munkát jelent az ennél több ajánlat összehasonlítása, nem beszélve arról, hogy sok ajánlat más-más műszaki tartalommal és minőségi paraméterrel készül.

Nézzük meg, mit kell tennie a legpontosabb és leginkább összehasonlítható előzetes árajánlatok érdekében.

Az 1. lépés az ablak megmérése

  • Javasoljuk, hogy először mérje meg az ablak szélességét, majd a magasságát.
  • A tok a teljes szélességet és magasságot is lefedi, nemcsak az ablakszárnyakat. Mérje meg tehát a szélességet a faltól a falig (a tok teljes szélességében) és a magasságot a széltől a felső falig.

Fontos, hogy a szárnyakat megmérje és megfigyeljék, hogy egymás mellett vagy egymás alatt vannak-e. Ez különösen akkor érdekes, ha olyan ablakokat akarunk, amelyek elrendezése megegyezik az eredeti dokumentumokkal. Fotót is készíthet az ablakról, így biztosra mehet, amelyet csatolva elküldhet az ajánlatkéréssel.

2. Érdemes felírni a meglévő redőnyt is.

Alapvetően két típus létezik:

  • Az egyik fadobozban van (ún. belső tokos), ez bent, az ablak fölött látható.
  • A másik a külső tokos, az ablak külső oldalához van rögzítve, és általában fém tokkal rendelkezik.

3. Mire van még szükség?Mire figyeljünk ablakcserénél

  • Fa vagy műanyag ablakot szeretne?
  • Milyen fal van most, milyen hőszigetelt ablakot szeretne?
  • Szeretne redőnyöket azonnal vagy csak később?
  • Szükséges-e szúnyogháló?
  • Párkány, könyöklő?
  • Van speciális kérése (például valahol nem teljesen átlátszó üveg kellene, vagy biztonsági üvegre van szüksége stb.)?
  • Szeretne változtatni az aktuális kiosztáson (a szárny méretében, pl. 2 szárnyat szeretne 3 szárnyú ablak helyett)?
  • Bármi egyéb, ami eszébe jut és érdekes lehet, mivel Ön ismeri legjobban a saját otthonát?

FONTOS! Az előzetes árajánlat a legtöbb esetben nem helyettesítheti az ablakos kivitelező cég saját kezű helyszíni felmérését! Pontos méretvételre van szükség az előzetes árajánlat megfelelése esetén is!

A téglaházakban a belső vakolat általában sérül ablakcsere közben. Ne felejtse el jelezni, hogy saját kőművessel akarja-e javíttatni, vagy a cserét végző ablakos javítsa-e. Panel lakásoknál győződjön meg arról, hogy a felsorolás tartalmaz-e takaróléceket az illesztési hézagok lefedésére.

ajánlatkérés ablakcserére

Fontos tudnia, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint ahol van egy nyitott égésterű készülék (pl. gáztűzhely, kandalló stb.), vagyis amelyik oxigént fogyaszt a lakótérből használat közben, szellőzőt kell beépíteni a nyílászáróba! Kivétel, ha a helyiséget másképp szellőztetik, például fali szellőzéssel. Azt javaslom, hogy ha van olyan készüléke valahol, ahol ventilátort igényel, feltétlenül írja le az ajánlatkérésbe. Ez lényeges szempont a kivitelezőnek.

Említettük már a redőny és a szúnyogháló kérdését. Tudnia kell, hogy a legtöbb esetben a fixen felszerelt szúnyoghálókat csak kívülről lehet rácsavarozni az ablakra. Tehát ha ezek kívülről nem érhetők el (pl. emeleten, ahol nincs erkély), akkor kevés reális esély van ezek telepítésére. Rolós szúnyoghálóknál ügyeljen arra, hogy a 120-130 cm szélességű szerkezeteket már elég nehéz lehet kezelni. Ugyanez vonatkozik a nagyobb, 150 cm-nél magasabb méretű hálókra is. Ezek egyszerűen túl szélesek vagy túl magasak a kényelmes használathoz.

Ha van olyan helyiség, amelybe nem akarja, hogy belássanak (pl. WC, fürdőszoba), kérjük, jelezze ezt az árajánlatkérésben, mivel a nem teljesen átlátszó üveg árai eltérnek.

Függetlenül attól, hogy milyen egyéb speciális üvegezésre van szüksége, pl. biztonsági, fényvisszaverő vagy színezett, a legjobb, ha előzetesen egyezteti ezek árait a kiválasztott cégekkel.

A párkányok várható árait is kérje el az ajánlatban. Fontos, hogy az árajánlat tartalmazza az odaszállítást, valamint a cseréből származó sitt és régi ablakok elvitelét is.

A színt is érdemes megadni, az alapszín fehér. Más verziók esetében mindig felár van, amely típusonként változik, de általában 30-50% között van.

Kiemelten fontos az ablak típusa!

Ablakcserénél mire kell figyelni? 1

Mivel nem mindenki gyártja ugyanazt a márkát, nagy eltérés lehet a beérkezett ajánlatok műszaki tartalma között. Ezért írja le, hogy mit szeretne pontosan. A légkamrák száma, az üvegezés típusa és a vasalat mind eltérést okozhat az ajánlatban.

Így lehet esély arra, hogy minden ablakos vállalat ugyanazon kategóriára küldjön ajánlatot. Csak a márkák és a típusok, illetve a beépítés költségei különbözhetnek egymástól.

A gyakorlatban ennyi nagyjából elegendő egy előzetes ajánlatkéréshez. Most csak annyit kell tennie, hogy elküldi ezt a szépen összeállított dokumentumot a választott cégeknek. Természetesen egyre több és több weboldalon lehet néhány klikkeléssel ajánlatot kérni ablakra vagy ajtóra, de nehezen fogja tudni őket összevetni reálisan.

Jó megoldás lehet az űrlaphoz csatolt dokumentum, de az e-mail címre küldött ajánlatkérő sokkal jobb megoldás, így biztos, hogy egyenszilárdságú árajánlatot kér minden azonos kategóriába tartozó cégtől.

ajánlatkérés ablakcserére

Ellenőrző lista ablakcsere ajánlatkéréshez:

  1. az ablakok számának és méretének pontos meghatározása
  2. párkányok méretezett felsorolása (belső és külső is!)
  3. a megrendelt árnyékoló termékek mérettel, mozgatási móddal (redőnyök, szúnyoghálók)
  4. panelház esetén a takarólécek hossza folyóméterben, családi ház vagy téglaépület esetén a visszajavítás, kőműves munka
  5. kiszállítás
  6. a keletkező hulladék, sitt és a régi ablakok elszállítása
  7. speciális kérések (például nem átlátszó üveg)
  8. a teljes munkadíj
  9. segédanyagok (például purhab, csavarok)
  10. a szükséges esetleges kiegészítők (például beépített szellőző)

A fentiek ismeretében már nyugodtan alhat, hogy almát almával fog tudni összehasonlítani.

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, a Zsola Ablak Kft. áll rendelkezésére szaktanácsadással, keressen minket bizalommal!

Kapcsolódó ablakos cikkek:

error: Content is protected !!